Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό και πως αντιμετωπίζεται

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν υπνηλία μετά το φαγητό, ιδίως όταν περιέχει γαλοπούλα και ορισμένες άλλες λιχουδιές, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Αν και ο συνήθης ύποπτος είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχει το κρέας της γαλοπούλας, οι ειδικοί λένε πως δεν είναι το μόνο που ευθύνεται.

Στην πραγματικότητα, η γαλοπούλα δεν περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη απ’ ό,τι τα άλλα πουλερικά, αναφέρουν ειδικοί από το Κέντρο Τροφίμων & Γεωργικών Προϊόντων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα βασικά αμινοξέα, τα οποία φυσιολογικά δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Του είναι όμως απαραίτητα, διότι αποτελούν τον θεμέλιο λίθο των πρωτεϊνών. Επομένως πρέπει να τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας.

Ανά 100 γραμμάρια τα πουλερικά, είτε είναι γαλοπούλα είτε κοτόπουλο ή άλλο είδος, παρέχουν περίπου 250 mg τρυπτοφάνης.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να συμβάλλει στην υπνηλία, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, κατά την διαιτολόγο Dr. Julia Zumpano, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic στο Οχάιο. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Κατανάλωση άλλων τροφίμων πλουσίων σε τρυπτοφάνη. Μερικά παραδείγματα είναι τα τυριά, τα ασπράδια των αυγών, το κρέας, το γάλα που αποτελούν κλασικά συστατικά διαφόρων γιορτινών πιάτων.
  • Υπερκατανάλωση φαγητού. Στο γιορτινό τραπέζι συνήθως καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα και υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα αυτά προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Λίγο αργότερα επέρχεται η απότομη πτώση του, που προκαλεί υπνηλία.
  • Αύξηση της ροής του αίματος σε στομάχι, έντερο. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει η πέψη των τροφίμων. Μπορεί να μειώσει την τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα, με συνέπεια να μειώνεται η εγρήγορση.
  • Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Το αλκοόλ ασκεί χαλαρωτική δράση, που εντείνει το αίσθημα της υπνηλίας, προσθέτει η διαιτολόγος Dr. Melanie Betz, από το Σικάγο.

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Εφ’ όσον λοιπόν η γαλοπούλα δεν είναι η μοναδική που σας προκαλεί υπνηλία, τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε μετά το γιορτινό τραπέζι; Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

  • Φάτε απ’ όλα, αλλά λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, για να μην κάνετε πολύ μεγάλο γεύμα
  • Πιείτε αλκοόλ με μέτρο
  • Να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Να τρώτε αργά το φαγητό σας
  • Σταματήστε το φαγητό μόλις αισθανθείτε ότι χορτάσατε
  • Πηγαίνετε μια βόλτα μετά το φαγητό
  • Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ
Tags
Back to top button