Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες σχεδιαζόταν εδώ και αρκετό καιρό.
Η ακρίβεια που «σαρώνει» τη χώρα, η πανδημία που παρά το κυβερνητικό αφήγημα δεν έχει «κοπάσει» και μια σειρά από πολλά ακόμη θέματα είχαν κάνει τον Α.Τσίπρα να ζητήσει τον Δεκέμβριο εκλογές.
Τότε η απάντηση του Κ.Μητσοτάκη εν ολίγοις ήταν ότι όσο υπάρχει πανδημία δεν θα κάνει εκλογές, ενώ είχε επικαλεστεί και κάποια «φθηνά» επιχειρήματα, ότι αν γίνουν εκλογές αυτός θα είναι ο μοναδικός πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος.
Από τότε μπορεί να μην έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως υπήρξε η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία «βύθισε» το επιτελικό κράτος του Κ.Μητσοτάκη και ανέδειξε την ανικανότητα της νυν κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε ακραίο φυσικό φαινόμενο.
Αυτή ακριβώς την ανικανότητα θέλει να αναδείξει και ο Α.Τσίπρας και γι' αυτό κατέθεσε πρόταση μομφής, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να αλλάξουν κάτι, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει 157 βουλευτές και πιθανότατα θα τη στηρίξει και ο ανεξάρτητος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πιέσει όσο δυνατόν περισσότερο την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα που λέει και μια γνωστή ρήση. Αλλά και να δείξει ότι οι συστημικές δημοσκοπήσεις που δίνουν τη ΝΔ με ποσοστά άνω του 30%.
Να θυμίσουμε εδώ ότι λίγες ώρες πριν κατατεθεί η πρόταση μομφής είχε ξεσπάσει σάλος που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογηθεί για μια σειρά από σκάνδαλα που «θάφτηκαν», όπως αυτό του Μένιου Φουρθιώτη και οι σχέσεις του με πρωτοκλασάτους υπουργούς.
Προσπάθεια δημοσκοπικής «Aνάστασης»
Μια ακόμη αιτία που κατέθεσε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρά την κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ ο ίδιος δεν έχει καταφέρει ούτε στο ελάχιστο να αυξήσει τα ποσοστά του. Η «χλιαρή» αντιπολιτευτική του στάση καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενέργειες όπως η διαγραφή του Δ.Κουρουμπλή επειδή αποκάλεσε «δολοφόνους» τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και γενικώς η στάση που έχει απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στα μέτρα διαχωρισμού των πολιτών δεν βοήθησαν στο να «κερδίσει» ξανά τους Ελληνες πολίτες.
Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα, με τους περισσότερους Ελληνες να έχουν απολύτως αρνητική γνώμη για τα όσα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραετία που κυβέρνησε τη χώρα.
Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ καταγράφει μια μικρή δημοσκοπική άνοδο, εκμεταλλευόμενο και την αβάντα των συστημικών ΜΜΕ, κάτι που προκαλεί προβληματισμό και στην Κουμουνδούρου, αφού χάνονται πιθανοί ψηφοφόροι, ενώ άνοδο καταγράφουν και πολλά μικρά κόμματα, τα οποία δείχνουν ότι μπορούν σιγά-σιγά να διεκδικήσουν την είσοδο τους στη Βουλή.
Ετσι, για να σταματήσει αυτή η «αιμορραγία», αλλά και συνάμα να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ οι δυνάμεις που δεν θέλουν άλλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο «τιμόνι» της χώρας ο Α.Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής.
Ποιοι αναμένεται να την ψηφίσουν
Για να περάσει η πρόταση μορφής πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, κάτι που δεν αναμένεται. Οπως προείπαμε η ΝΔ κατέχει 157 βουλευτές (συν τον Κ.Μπογδάνο που πλέον είναι ανεξάρτητος) και δύσκολα θα υπάρξει κάποιος που θα «σπάσει» την κομματική γραμμή.
Από την άλλη βέβαια όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, καθώς και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας χθες το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ υποστήριξε ότι θα ψηφίσει κατά της ΝΔ, αν και ο ίδιος είπε ότι είναι «αδιανόητο» να γίνουν τώρα εκλογές.
Νωρίτερα η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι επίσης θα στηρίξουν την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.