Γιατί να κάνω ελεημοσύνη; Πώς μπορώ να κάνω ελεημοσύνη; Γιατί χρειάζεται να κάνουμε ελεημοσύνη; Με ποιον τρόπο μπορώ να κάνω ελεημοσύνη; Ο μεγάλος διδάσκαλος για την ελεημοσύνη είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος μας είπε, να δίνουμε, να ευεργετούμε και να ελεούμε όλους χωρίς καμία διάκριση, να δίνουμε την ελεημοσύνη μας στον καθένα που την έχει πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που κοροϊδεύουν. Εκείνος πρώτος έδινε στους πάντες, ακόμα και την υγεία τους θεράπευε.
Η ελεημοσύνη δεν σημαίνει μόνο χρηματική βοήθεια, αλλά με αγάπη, ζήλο και χαρά να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου, ένα πιάτο φαγητό, μια υλική βοήθεια, μια επίσκεψη στο νοσοκομείο ενώ είναι ασθενής, μια επίσκεψη στη φυλακή. Πολύ σωστά απαντά ο Χριστός στο 25 κεφ. στο Ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου, προς όλους εκείνους που θα ψάξουν να βρουν δικαιολογία, λέγοντας τα εξής:
''Σεισμός'' στα Βαλκάνια: Ο Πούτιν "γέμισε" την Σερβία με MiG-29
«φύγετε μακρυά από εμέ σεις οι καταράμενοι και πηγαίνετε στο αιώνιον πυρ, που έχει ετοιμασθή δια τον διάβολον και τους πονηρούς αγγέλους του. Διότι επείνασα και δεν μου εδώσατε να φάγω, εδίψασα και δεν με εποτίσατε. Ξενος ήμουν και δεν με επήρατε στο σπίτι σας, γυμνός και δεν με ενεδύσατε, άρρωστος και φυλακισμένος και δεν με επισκεφθήκατε”. Τοτε θα αποκριθούν και αυτοί λέγοντες, “Κυριε, πότε σε είδαμε πεινασμένο η διψασμένον η ξένον η γυμνόν η ασθενή η φυλακισμένον και δεν σε υπηρετήσαμεν;” Τοτε θα αποκριθή εις αυτούς και θα είπη· “αλήθεια σας λέγω· εφ' όσον δεν εκάματε τα καλά αυτά εις ένα από αυτούς, που ο κόσμος θεωρεί πολύ μικρούς, ούτε εις εμέ εκάματε”. Και θα απέλθουν αυτοί μεν εις την αιωνίαν κόλασιν μαζή με τον διάβολον, οι δε δίκαιοι εις την αιωνίαν ζωήν μαζή με τον Θεόν».
Η ελεημοσύνη γίνεται με την καρδιά και με αγάπη. Η ελεημοσύνη που έγινε από έπαρση ή αλαζονεία ή από επίδειξη, είναι σαν να μην έγινε ποτέ στα μάτια του Θεού. Η ελεημοσύνη δεν γίνεται για να ακούσουμε το ευχαριστώ ή να μας ευγνωμονούν οι ευεργετημένοι ή για ανταπόδοση. Κάνουμε ελεημοσύνη για να δοξάσουμε και να ευχαριστήσουμε τον Θεό, αλλά και από αγάπη προς τον πλησίον μας.
Στην Β΄ Προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου κεφ. 9, στιχ. 7 διαβάζουμε το εξής: «Ο καθένας ας δίδει σύμφωνα με την αγαθήν διάθεσιν της καρδίας του, όχι με λύπην η από ανάγκην. Διότι ο Θεός “αγαπά εκείνον, που δίδει με καλωσύνην και γλυκύτητα”.