Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γερμανία: Υπαναχωρεί η κυβέρνηση Σολτς λόγω των σκληρών μέτρων για το μεταναστευτικό

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις πως τα τρία κόμματα της κυβέρνησης της Γερμανίας συμφώνησαν σε αυστηρότερο πλαίσιο για ζητήματα ασφάλειας και για το μεταναστευτικό, έγγραφο δείχνει πως η κυβέρνηση εν μέρει έχει αλλάξει στάση αναφορικά με προηγούμενες διακηρύξεις.

Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, δείχνει ότι η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει μετριάσει το σχέδιό της για την αυστηροποίηση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Πρόκειται για το σχέδιο που αποφασίστηκε μετά τις δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρι, όπως αυτή στο Ζόλιγκεν, που συγκλόνισαν τη Γερμανία. Χθες Παρασκευή και έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν στο «πακέτο για την ασφάλεια», δηλαδή το νέο, αυστηροποιημένο πλαίσιο για την μετανάστευση και το άσυλο.

Ένα από τα βασικά σημεία του κειμένου, που παρουσιάστηκε στα τέλη Αυγούστου, προβλέπει την κατάργηση της βοήθειας για τους αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει σε άλλη χώρα της ΕΕ πριν έρθουν στη Γερμανία. Αν και η διάταξη διατηρείται, τα κόμματα του συνασπισμού (οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι) έχουν προσθέσει εξαιρέσεις.

Η πλήρης κατάργηση θα είναι δυνατή μόνο εάν η αναχώρηση των αιτούντων άσυλο στη χώρα της ΕΕ όπου έφτασαν για πρώτη φορά «είναι νομικά και πρακτικά δυνατή». Αποκλείεται επίσης η κατάργηση όταν πρόκειται για παιδιά.

Το «πακέτο ασφαλείας» της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης την ευκολότερη απέλαση προσφύγων που έχουν κάνει χρήση όπλων, τον περιορισμό της μεταφοράς  μαχαιριών και αιχμηρών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται ως όπλα και την επέκταση των εξουσιών των αρχών.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των κινήτρων για μετανάστευση προς την Γερμανία, δεν θα υπάρχουν πλέον κοινωνικές παροχές για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η χώρα δέχεται να επιστρέψουν σε αυτήν.

Πάντως τα μέτρα κρίθηκαν ανεπαρκή από τη συντηρητική αντιπολίτευση. Ένας από τους βουλευτές της μάλιστα, ο Τόρστεν Φράι, επέκρινε το τροποποιημένο κείμενο δηλώνοντας στην εφημερίδα Rheinische Post ότι οι πρόσφυγες για τους οποίους η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη «θα συνεχίσουν να μπορούν να κρύβονται πίσω από τις δήθεν εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ, η πρώτη χώρα της Ένωσης στην οποία εισέρχεται ένας παράτυπος μετανάστης είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της αίτησης για άσυλο.

Το τροποποιημένο κείμενο αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή.

Το AFP υπενθυμίζει ότι το σχέδιο παρουσίασε το σχέδιό της τον Αύγουστο, στον απόηχο της σφαγής στο Ζόλινγκεν, η οποία αποδόθηκε σε Σύριο ύποπτο για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τον Ιούνιο είχε συμβεί άλλη μία επίθεση με μαχαίρι στο Μανχάιμ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Οι τραγωδίες αυτές τροφοδότησαν την άνοδο του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, που κέρδισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο εκλογές σε κρατίδιο.
 

Tags
Back to top button