Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν αουτσάιντερ.
Ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επιχειρεί να κερδίσει πίσω το μομέντουμ μετά την εκλογική του ήττα την περασμένη εβδομάδα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία--η τρίτη ήττα του κόμματός του SPD αυτό τον χρόνο--δήλωσε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι μια φιλο-ευρωπαϊκή εκστρατεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
"Θα κάνω ακριβώς το ίδιο. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση για την Ευρώπη, η οποία παράλληλα θα προκαλεί έναν νέο ενθουσιασμό για την Ευρώπη", δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σε αντίθεση με την αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν προασπίστηκε την Ευρώπη.
Ο Σουλτς, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο οποίος επιλέχτηκε για να ηγηθεί του παρακμάζοντος SPD τον Ιανουάριο, επανέλαβε την στήριξή του προς την ιδέα του Μακρόν για έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της ανάπτυξης στην νομισματική ένωση και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, απέκλεισε ρητώς τα ευρωομόλογα και το αμοιβαίο χρέος--ανάθεμα για πολλούς Γερμανούς που φοβούνται ότι θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν τα κράτη εκείνα που περνούν κρίση και αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις.
"Είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος και έχει λήξει", είπε ο Σουλτς και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την κοινή ευθύνη για το χρέος της Ευρώπης.
"Από το να έχουμε εικονικές συζητήσεις για το αμοιβαίο χρέος, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να συζητάμε για το πως θα προχωρήσουμε με ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ευρώπη", είπε ο Σουλτς.
Ο Μακρόν και η συντηρητική Μέρκελ συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους την Δευτέρα στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ.
Ο Σουλτς έκανε τονωτική ένεση στο κόμμα του για μερικές εβδομάδες ανεβάζοντας το ποσοστό αποδοχής του κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά στη συνέχεια το ποσοστό υποχώρησε και έπεται των συντηρητικών κατά 8 με 10 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ