Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην Συνθήκη των Πρεσπών ξεκαθάρισε στην Βόρεια Μακεδονία ότι δεν νοούνται εκπτώσεις στα θεμελιώδη.
Αναφερόμενος δε στην Τουρκία και στο αν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών η πρωτιά του μειονοτικού ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο Έλληνας υπουργός διευκρίνισε ότι Ελλάδα είναι μια ώριμη δημοκρατία με υψηλό επίπεδο κράτους δικαίου και πολιτικών δικαιωμάτων.
Στην συνέντευξη που έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης στο Νewsbomb.gr σχολίασε και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου νέου Επιτρόπου Άμυνας.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Πώς θα επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους νέους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή;
Από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύθηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, καθώς και οι ευρωσκεπτικιστές και η ακροδεξιά. Αντιθέτως κατέγραψαν σημαντικές απώλειες οι φιλελεύθεροι της ομάδας Renew και οι Πράσινοι. Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό εδρών καταλαμβάνεται από νέους βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν με ανένταχτους πολιτικούς σχηματισμούς. Η συγκρότηση του κοινοβουλίου θα λάβει χώρα 16-19 Ιουλίου. H σχετική άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων στην Ευρώπη, θα μπορούσε να αποδοθεί στην αδυναμία των ευρωπαϊκών πολιτικών να αγγίξουν θέματα καθημερινότητας και του μέλλοντος των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η ανταγωνιστικότητα, η αγροτική ανάπτυξη, η μετανάστευση. Εντούτοις, εκτιμώ ότι η ακροδεξιά δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη συνοχή και την προοπτική της Ευρώπης.
Από τον νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων, προκύπτει ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξακολουθεί να συγκροτείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της κεντροδεξιάς, του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Γεραπετρίτης: "Δεν θα πάμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά"
Αυτό καθιστά εφικτές τις αναγκαίες ζυμώσεις για την επιλογή των προσώπων στις ηγετικές θέσεις των οργάνων της Ένωσης, που θα είναι δυνατό να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου. Ιδίως δεν απειλεί την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, καθώς και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεδομένου ότι οι μείζονες πολιτικές ομάδες συγκλίνουν στα θεμελιώδη που αφορούν την πορεία της Ένωσης.
Η ανάγκη συνέχειας της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης προκύπτει και από το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, με δύο πολέμους σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο δυναμικά εξελισσόμενος μετασχηματισμός της Ευρώπης σε γεωπολιτική Ένωση, υπαγορεύει τη συνεπή άσκηση πολιτικής ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ισχυρώς δρώσα δύναμη απέναντι στις προκλήσεις που την αφορούν άμεσα.
Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου και νέου Επιτρόπου Άμυνας;
Η καταρχήν θετική αποδοχή της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Donald Tusk, για την κοινή αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτικά κονδύλια, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Η πρόταση καταλαμβάνει την προστασία της Ένωσης από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones ως μέσο επιχειρησιακής ασφάλειας αλλά και ως ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας της Ένωσης σε ό,τι αφορά την υπεράσπισή της. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και μετατοπίζεται ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κόστους το οποίο σήμερα αναλαμβάνεται από κράτη μέλη στα σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί με τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής, που έχει εκ των Συνθηκών την αποκλειστική αρμοδιότητα καθορισμού των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων, η δημιουργία νέας θέσης που θα συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες για ζητήματα άμυνας.
Τι σημαίνει η πρωτιά του μειονοτικού ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη; Η Άγκυρα έκανε μια πρωτοφανή εκστρατεία στήριξής του. Πώς θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Στη Ροδόπη, το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας υπολείπεται σε επίπεδο τόσο απόλυτου αριθμού ψήφων όσο και εκλογικού ποσοστού σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014 και του 2019. Στην Ξάνθη, αντιστοίχως έλαβε μικρότερο αριθμό ψήφων σε σχέση με το 2014 και το 2019 και ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό.
Συνεπώς δεν υφίσταται ουσιαστική διαφοροποίηση διαχρονικά. Η Ελλάδα είναι μια ώριμη δημοκρατία με υψηλό επίπεδο κράτους δικαίου και πολιτικών δικαιωμάτων.
Η ισοπολιτεία και η ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών, προφανώς και των μελών της μουσουλμανική μειονότητας, κατοχυρώνονται απολύτως στο δικαιοκρατικό μας σύστημα και αποτυπώνονται στην πράξη μέσω συμπεριληπτικών επιλογών και πολιτικών.
Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία περιέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιό της υποψήφια από τη μουσουλμανική μειονότητα. Ήταν το μόνο από τα τρία μεγάλα κόμματα που το έπραξε.
Σε λίγες ημέρες έχουμε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της γείτονας χώρας. Το βέτο είναι πάνω στο τραπέζι, καθώς η νέα ηγεσία στη γειτονική χώρα εξακολουθεί να αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών;
Η πιστή τήρηση των διεθνών συνθηκών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου και αυτονόητη υποχρέωση για τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς. Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά διεθνή συνθήκη που έχει κυρωθεί με νόμο, δεσμεύει απολύτως τα μέρη έναντι πάντων και δεν τροποποιείται μονομερώς. Ειδικά δε για τη Βόρεια Μακεδονία, οι βασικοί όροι της Συμφωνίας περιλήφθηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και αποτέλεσαν όρο ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω στην παρέμβασή μου στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στα Σκόπια, η αποχή από μονομερείς ενέργειες και διχαστική ρητορική, η πιστή υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η αναγνώριση της υπεροχής του διεθνούς δικαίου και η πλήρης εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών είναι ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας και την ένταξη των υποψήφιων χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται.