Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: «Έχουμε κοινό συμφέρον να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας»

Την ανάγκη αναβάθμισης της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε «μία ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στην 24η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ASEAN, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα πεδία της θαλάσσιας συνεργασίας, του εμπορίου και του πολιτισμού, είναι πρόσφορα για εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο διεθνών οργανισμών, παρατήρησε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αξία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι οποίες έχουν «εξωεδαφικές επιδράσεις».

Γεραπετρίτης: Συνοδευτικός και αμυντικός ο χαρακτήρας της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διασφάλισης της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, δηλώνοντας ότι «έχουμε κοινό συμφέρον να ενισχύσουμε τη βασισμένη σε κανόνες πολυμέρεια και να προωθήσουμε το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

'Αλλωστε, οι χώρες της ΕΕ και του ASEAN έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα σε σχέση με την αντιμετώπιση των απειλών για τη διεθνή ειρήνη, τη χρήση βίας και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Επιπλέον, μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο θεμελιώδης στόχος της ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Ειδικά «στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ASEAN, έχει τη δυναμική να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει. Για την Ελλάδα, η οποία «έχει θέσει το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη και ασφάλεια ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026», ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στην επικείμενη διοργάνωση στην Αθήνα της 9ης Διάσκεψης «Our Ocean» (16-17 Απριλίου 2024), στην οποία είναι προσκεκλημένες και οι χώρες του ASEAN. «Στόχος της Διάσκεψης είναι να σφυρηλατήσει μία πιο εντατική συνεργασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση και η θαλάσσια ρύπανση», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τέλος, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-ASEAN, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «αναξιοποίητο περιθώριο», δεδομένου και του διακηρυγμένου μακροπρόθεσμου στόχου της σύναψης Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα θα εργαστεί εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε καταληκτικά την ανάγκη εξασφάλισης της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Tags
Back to top button