Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε–Δ) μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, με την ονομασία «CYFRA 04/24».
Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και έλαβε χώρα σε θαλάσσια περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης Ε–Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Στην άσκηση συμμετείχαν το Γαλλικό Πολεμικό Πλοίο «ACONIT», ελικόπτερο της 460 Μοίρας Ε–Δ της ΓΕΕΦ/ΔΑ, καθώς και η Ειδική Ομάδα «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.
Σκοπός της άσκησης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η εκπαίδευση των πληρωμάτων των Μέσων Ε–Δ στις επιχειρησιακές διαδικασίες αντιμετώπισης περιστατικών Έρευνας Διάσωσης.
H ειρήνη κρέμεται από μία κλωστή -Μας σέρνουν σε παγκόσμιο πόλεμο!
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι η τέταρτη εντός του 2024 και αποτελεί συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας στα θέματα Έρευνας – Διάσωσης.
Όλα αυτά την στιγμή που τα κατοχικά στρατεύματα σε συνεργασία με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης τόσο στον Κόλπο της Αμμοχώστου όσο και στην περιοχή του Κόλπου της Μόρφου.
Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν η άσκηση «Μάρτυρας Υπολοχαγός Γκανερ Κιονελί 2024»
Ο υποστράτηγος Aytaç περιέγραψε τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης ως «έναν αγώνα με τον χρόνο» και τόνισε ότι αυτή η δραστηριότητα απαιτεί επαγγελματικά εκπαιδευμένο προσωπικό, καλή οργάνωση και στενό συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των μονάδων.
Σημειώνοντας ότι τα εδάφη στα οποία το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα δήλωσε την κυριαρχία του και τα 12 μίλια χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου ορίστηκαν ως ζώνες έρευνας και διάσωσης, ο υποστράτηγος Aytaç επεσήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 114 αποστολές έρευνας και διάσωσης από το 2002.
Στη στεριά η άσκηση έγινε στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα και στη θάλασσα στα ανοιχτά της Αμμοχώστου.
Συμμετείχαν η Διοίκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, η Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, η Διοίκηση της τουρκικής Ακτοφυλακής, μονάδες του ψευδοκράτους, πολιτικοί θεσμοί και οργανισμοί, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και η Μαυριτανία που συμμετείχαν στην άσκηση με καθεστώς παρατηρητή. Επιπλέον, στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά 10 Συντονιστικά Κέντρα από την Τουρκία και 4 Συντονιστικά Κέντρα από το ψευδοκράτος. Στην Α' Φάση της άσκησης, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης μετά την απώλεια επαφής πάνω από τον Πενταδάκτυλο επιβατικού αεροπλάνου.