Η χθεσινή ημέρα, η 8η Μαΐου, είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές της Γαλλίας καθώς συμβολίζει την νίκη εναντίον της Γερμανίας και το τέλος του του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Αν και είχε καταργηθεί από τον Σαρλ Ντε Γκωλ σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας εντούτοις επανήλθε από τον Μιτεράν το 1982.
Ευτυχώς, δηλαδή, για τους Παριζιάνους η επίσημη αργία τους βοήθησε να συνέλθουν από το μεθύσι της προηγούμενης νύχτας καθώς οι εορτασμοί για τη νίκη Μακρόν κράτησαν μέχρι τα ξημερώματα με χιλιάδες κόσμου να κατακλύζουν τα πέριξ του Λούβρου και την Πλας ντε λα Κονκόρντ. Είναι η πρώτη φορά, μετά από καιρό, που το Παρίσι γιορτάζει, η πρώτη φορά που το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη των κατοίκων της πολλαπλά βαλλόμενης πόλης.
Μια νεαρή δίπλα μου στο λεωφορείο μαλώνει την κολλητή της γιατί δεν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές Μακρόν λέγοντας της χαρακτηριστικά: «στο 9ο (διαμέρισμα) πήρε 92%, καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό, και αν τον έβλεπες από κοντά χτες θα καταλάβαινες ότι το 'χει».
Γνωρίζοντας καλά ο 39χρονος νέος πρόεδρος της Γαλλίας-«Le Kid» τον αποκαλεί το νέο εξώφυλλο του περιοδικού l'express- ότι οι νέοι είναι η δύναμη του φρόντισε το πρόγραμμα των εορτασμών να είναι αποκλειστικά νεανικό με ονόματα της γαλλικής ραπ-και μπόλικα ξένα χιτάκια. Αλλά οι γιορτές δεν μπορούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις και η συνεδρίαση των μελών του En Marche ήταν χτες ολοήμερη με έντονο των προβληματισμό για το προφίλ που πρέπει να έχουν οι Υπουργοί και τα νέα στελέχη.
Πρώτη συνέντευξη τύπου
Στα ίδια γραφεία που συνεδρίαζε το κυβερνητικό επιτελείο, στην L'abbé Groult, στην καρδιά του 15ου διαμερίσματος του Παρισιού, έγινε και το κάλεσμα στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους από τον γενικό γραμματέα του En Marche Ρισάρ Φεράντ για να μας ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης: εκεί με καφέ, κρουασάν και μπισκότα και πολλά, πολλά χαμόγελα μάθαμε ότι το κίνημα γίνεται πλέον κόμμα που λέγεται “La Republique En Marche!” και πως ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι ένα πρόσωπο «με πολιτική εμπειρία και που δεν αποκλείεται ακόμα να προέρχεται και από τον χώρο της Δεξιάς».
Το όνομα που θα ανακοινωθεί στις 14 Μαίου θα πρέπει απλώς να έχει διάθεση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο Μακρόν.
Βέβαια οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Πρόεδρος δεν θα έχει πρόβλημα να συγκυβερνήσει με το κόμμα της δεξιάς, αν επικεφαλής τεθεί κάποιο πρόσωπο όπως ο Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος. Όσον αφορά πάντως το σχήμα της κυβέρνησης ο Φεράντ κατ'αρχάς μας διαβεβαίωσε ότι το κόμμα πλέον En Marche! έχει ήδη «μια συνεκτική και σίγουρη πλειοψηφία, ικανή να μας βοηθήσει να ασκήσουμε με άνεση το κυβερνητικό έργο».
Όσο για τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι νέοι υπουργοί, θα πρέπει αυστηρά «να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να προέρχονται από τη κοινωνία των πολιτών. Επίσης φιλοδοξούμε τουλάχιστον το μισό κυβερνητικό σχήμα να αποτελείται από γυναίκες». Αυτά και άλλα πολλά αποκάλυψε ο Φεράντ για τα πλάνα του νέου Προέδρου ενώ στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος για το ποιος ακριβώς θα διεκδικήσει τα χαρτοφυλάκια αλλά και ποιος θα στελεχώσει το νέο κόμμα.
Κραταιά ονόματα από όλα τα πολιτικά σχήματα σπεύδουν να δηλώσουν προθυμία με πρώτο και καλύτερο τον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με όρεξη το ενδεχόμενο να αναλάβει υποψήφιος ακόμα και για την πρωθυπουργία. Δηλώνοντας ότι «το σοσιαλιστικό κόμμα είναι νεκρό» είναι έτοιμος να συνεργαστεί, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα απο πλευράς Μακρόν. Το ίδιο κάνουν και πρώην κραταιά στελέχη της δεξιάς του Φιγιόν και του Σαρκοζί και είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις τα πολιτικά «καράβια» των παλιών κομμάτων να αδειάζουν από στελέχη. Πάντως τα πράγματα για τον Μακρόν δεν αναμένεται να είναι εύκολα με τη Γαλλία να διανύει μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της μεταπολεμικής ιστορίας της και το Παρίσι να βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Αρματωμένοι αστυνομικοί υπάρχουν σε όλα τα πολυσύχναστα μέρη και ήδη χτες το βράδυ και μέχρι πρωί αναγκάστηκαν για μια ακόμα φορά να εκκενώσουν έναν κεντρικό σταθμό, όπως το Γκαρ ντι Νορ.
Βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι ή οι συνδικαλιστές πτοούνται αφού φρόντισαν με το καλημέρα να κάνουν δυνατή την παρουσία τους διαδηλώνοντας κατά της νέας κυβέρνησης! Κλειστή παρέμεινε επί ώρες η Πλατεία Δημοκρατίας (Place de la République) από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν να διαδηλώσουν όχι μόνο την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης αλλά και ημέρα εθνικής εορτής της Γαλλίας.
Κατά τα άλλα, το Παρίσι χαίρεται και γιορτάζει για τον νέο της Πρόεδρο και σίγουρα δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης στα καφέ που- επιτέλους!-φοράνε τα γιορτινά τους ξέροντας ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι πολύ, μα πάρα πολύ κοντά.