Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γαλλία -Κύπρος-Ελλάδα μπλοκάρουν την αγορά από την Ουκρανία των τουρκικών TB-2 BAYRAKTAR με κονδύλια της ΕΕ!-Το "δόλιο" σχέδιο Ερντογάν

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν βέτο στην αγορά drone Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής για τις Oυκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία προοριζόταν να χρηματοδοτηθούν από το  "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης" της ΕΕ.

Προοριζόταν να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προμήθειας αμυντικών προϊόντων τουρκικής κατασκευής με στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της Ουκρανίας.

Ωστόσο, επικαλούμενη τον όρο ότι μόνο αμυντικά προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζονται με κονδύλια της ΕΕ, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος αποφάσισαν να μπλοκάρουν την αγορά.

Αυτές οι πληροφορίες αναφέρθηκαν από  λίαντο οποίο επισημαίνει:

"Θα συμφωνήσουν τα είκοσι επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια μεταρρύθμιση της λειτουργίας του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης» [EFF], ενός ταμείου εκτός προϋπολογισμού του οποίου το ανώτατο όριο έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές με την αύξηση για να φθάσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ;

Καθηγητής Φίλης: "Το Ελληνικό το πολιτικό σύστημα κοιμίζει τους Έλληνες για τον Τουρκικό κίνδυνο...θα ξυπνήσουμε μία μέρα πάρα πολύ άσχημα"

Το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης" για την Ουκρανία και ο ρόλος του 

Από την ίδρυσή του, το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης" ( FEP), χρησιμοποιείται κυρίως για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν τα κράτη μέλη στην Ουκρανία.

Για κάποιους, ήταν μια ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις αντικαθιστώντας τον παλιό εξοπλισμό τους σοβιετικής προέλευσης που είχε δοθεί στον ουκρανικό στρατό.

Πέρυσι, η Εσθονία επιλέχθηκε για αυτή την πρακτική. «Στέλνουν τα Σοβιετικής και Ρωσικής προέλευσης όπλα τους στην Ουκρανία και αγοράζουν νέο εξοπλισμό για τον εαυτό τους, χρηματοδοτούμενο από χρήματα της ΕΕ», ανέφερε ένας διπλωμάτης στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.

Αλλά η χώρα της Βαλτικής δεν ήταν η μόνη που κατέφυγε σε μια τέτοια σκοπιμότητα, κατά τα άλλα απολύτως νόμιμη.

Το FEP χρηματοδοτείται από συνεισφορές των κρατών μελών, με βάση το οικονομικό τους βάρος.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία παρέχει το ένα τέταρτο των πιστώσεων για αυτό το ταμείο εκτός προϋπολογισμού. Ωστόσο, πιστεύει ότι αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης «πρέπει να εξελιχθεί», λαμβάνοντας υπόψη τη βοήθεια που παρέχεται απευθείας στο Κίεβο.

Και καθώς αυτό στο οποίο συμφώνησε είναι υψηλό (7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα υποσχέθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου),  θα ήθελε να επωφεληθεί από μια «έκπτωση».

Τουρκική προπαγάνδα για το Καστελόριζο στη βρετανική Sun! Το "τουρκικό" νησί που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό

Γαλλία -Κύπρος-Ελλάδα μπλοκάρουν την  αγορά από την Ουκρανία των τουρκικών TB-2 BAYRAKTAR με κονδύλια του (FEP) της  ΕΕ

Ταυτόχρονα, η Γαλλία πιστεύει ότι τα χρήματα του FEP θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την απόκτηση πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού που παράγονται εντός της ΕΕ., ενώ  δεν είναι η μόνη.

 Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

«Ο στόχος είναι να ξοδεύουμε καλύτερα και να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά», συνόψισε ένας Γάλλος διπλωμάτης στο Politico.

Ωστόσο, ο ιστότοπος υπογραμμίζει ότι, για άλλα κράτη μέλη, αυτή η «ώθηση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία θα είχε το κόστος των καθυστερήσεων στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία».

Και αυτό θα συνέβαινε για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Baykar.

«Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ είχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μια μεγάλη παραγγελία από την Τουρκία, χρηματοδοτούμενη από χρήματα της ΕΕ, προετοιμαζόταν για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας. Όταν αυτό επιβεβαιώθηκε, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας αντέδρασαν γρήγορα για να μπλοκάρουν τη διαδικασία», υποστήριξε.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την κυπριακή έκδοση της Η Καθημερινή. «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τρεις χώρες υιοθετούν κοινή γραμμή ενάντια σε παρόμοιες πρωτοβουλίες», τόνισε. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι υπέρ μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας και μιας πολιτικής που πρέπει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», του εξήγησε μια «αρμόδια» πηγή. Και συνέχισε: «Δεν θέλουμε τα χρήματα των φορολογουμένων για να στηρίξουμε την τουρκική αμυντική βιομηχανία».

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, η Baykar ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ουκρανία, προκειμένου να παράγει έως και 120 drones ετησίως. Θεωρητικά θα πρέπει να εγκαινιαστεί το 2025.

Σπάνια και αναποτελεσματική  πλέον η χρήση των  τουρκικών ΤΒ-2 BAYRAKTAR στην Ουκρανία

Σε κάθε περίπτωση, αν και ήταν πολύ αποτελεσματικά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, τα Ουκρανικά TB-2 τώρα είναι πλέον πολύ  λιγότερο,

«Το γεγονός είναι ότι το 70% των drones εξουδετερώνονται με ηλεκτρονικά μέσα στην ουκρανική σύγκρουση, αυτό εξηγεί γιατί τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν τα πιο τρομερά, τώρα χρησιμοποιούνται σπάνια επειδή παρεμποδίζονται και ανιχνεύονται πιο εύκολα», εξήγησε ο Στρατηγός Pierre Schill, ο αρχηγός του επιτελείου του Στρατού,τον  περασμένο  Νοέμβριο

Το δόλιο σχέδιο Ερντογάν

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Τουρκία, δόλια ως συνήθως, επιχείρησε να πουλήσει στους Ουκρανούς drones ΤΒ-2 BAYRAKTAR, τα οποία οι τελευταίοι θα πλήρωναν με χρήματα από το  "Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης" , στο οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν χρήματα από τον προϋπολογισμό των χωρών τους.

Κοινώς η Τουρκική αμυντική βιομηχανία θα πουλούσε όπλα στους Ουκρανούς εισπράττοντας χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν απέβλεπε, ο Έλληνας-Κύπριος-Γάλλος φορολογούμενος πολίτης να πλήρωνε τα ΤΒ-2 BAYRAKTAR που θα πουλούσε στην Ουκρανία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

ΠΑΝΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.

Εκτός αυτού αν Ελλάδα-Κύπρος-Γαλλία δεν μπλόκαραν την συγκεκριμένη διαδικασία,  είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα την χρησιμοποιούσε ως προηγούμενο τετελεσμένο και για άλλες εξαγωγές τουρκικών όπλων στην Ουκρανία.

Tags
Back to top button