Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

FT: Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκινά με το αμερικανικό LNG και την ελληνική διανομή

Οι Financial Times σε χθεσινό τους δημοσίευμα παρουσιάζουν τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας, που εννοεί την «απειλή» πως θα κλείσει τους αγωγούς που ακόμη μεταφέρουν ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Το Κίεβο έχει πάρει τις αποφάσεις του και φαίνεται πως αυτές είναι σε απόλυτη συνεννόηση και με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν στα τέλη Νοεμβρίου επίσημα η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως από την 1η Ιανουαρίου δεν θα περνά από τους αγωγούς της ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, οι αντιδράσεις ήταν το λιγότερο αναιμικές.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, Ουγγαρία και Σλοβακία έβγαλαν κάποιες «χλιαρές» ανακοινώσεις, επί της ουσίας απειλώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τον Ουκρανικό αγώνα καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «επιτίθεται» στα συμφέροντα χωρών μελών… Καμία τοποθέτηση δεν υπήρξε από την Κομισιόν και η συγκεκριμένη στάση έφερε τις back 2 back συναντήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Φίτσο και Όρμπαν...

Ρώσος τραγουδιστής καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλακή επειδή τάχθηκε κατά της εισβολής στην Ουκρανία


Το Κίεβο λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2024 είναι σταθερό στη θέση του και, με βάση χθεσινό δημοσίευμα των FT, έχει ήδη ξεκινήσει τις κινήσεις που θα του δώσουν ενεργειακή αυτονομία για τους επόμενους δύσκολους μήνες. Σύμφωνα με τους Financial Times η Ουκρανία έλαβε σήμερα το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG το οποίο παραδόθηκε σε ουκρανικά χέρια από ελληνικά… Με βάση το ρεπορτάζ του οικονομικού μέσου η Ουκρανική εταιρεία διαχείρισης έχει ήδη συμφωνήσει με την Ελλάδα σε πρώτο χρόνο – θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες μέλη – να λαμβάνει τις ποσότητες και αφού κρατήσει για ιδιοχρησία ένα μικρό ποσοστό να μεταπωλεί στην Ευρώπη το υπόλοιπο…

Με το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιείται τρία πράγματα γίνονται αντιληπτά: οι ΗΠΑ των οποίων το LNG θα φτάνει στα χέρια των Ουκρανών είναι απόλυτα ενήμερες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το πράσινο φως αφήνοντας εκτός απόφασης την Ουγγαρία και την Σλοβακία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα μπορεί πλέον να πουλήσει ούτε ένα κυβικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μένοντας με μόνους αγοραστές – αλλά σε τιμές πενιχρές – την Κίνα και την Ινδία.

Το 2025 ξεκινά με μία δυναμική κίνηση από την πλευρά της Ουκρανίας η οποία έχει πάρει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τα επόμενα βήματα και δείχνει πως έχει διάθεση να εξυπηρετήσει και το δόγμα του νέου Αμερικανού Προέδρου «πλημμυρίζοντας» με αμερικανική ενέργεια ολόκληρη την Ευρώπη από την Ανατολή μέχρι και τη Δύση.

Το πλήγμα για τη Μόσχα δεν θα είναι μικρό και αυτό αποδεικνύεται από το μήνυμα – κάλεσμα του Βλαντιμίρ Πούτιν δημόσια στην Πολωνία (!) να ενεργοποιήσει τον δικό της αγωγό τον οποίο διατηρεί κλειστό από το 2022. Ο Ντόναλντ Τουσκ δεδομένα δεν θα προβεί σε μία τέτοια κίνηση όποιες κι αν είναι οι πιέσεις που θα επιχειρήσει να του ασκήσει ο Πρόεδρος της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση το 2025 αναμένεται να είναι μία χρονιά «καυτή» για το μέτωπο της Ουκρανίας ακόμη κι αν αυτή την φλόγα την «συντηρεί» αμερικανικό φυσικό αέριο.

Tags
Back to top button