Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Φρίκη στο Λίβανο: Ένα εκατομμύριο είναι εκτοπισμένοι-Χιλιάδες θύματα ο απολογισμός (Βίντεο)

Αξιωματικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και στο Λίβανο, διότι το σφοδρό κύμα επιθέσεων του Ισραήλ συνεχίζεται. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους φτάνουν το ένα εκατομμύριο, οι νεκροί είναι εκατοντάδες και οι τραυματίες χιλιάδες

«Παρά το άνοιγμα εκατοντάδων καταφυγίων, ο Λίβανος βρίσκεται «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Δεν θέλουμε να καταρρεύσει πλήρως, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να φτάσουμε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» λέει ο Νάσερ Γιασίν, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτων καταστροφών του Λιβάνου.

«Το έχουμε πάρει στους ώμους μας, και τώρα έχουμε ένα επιπλέον βάρος ενός εκατομμυρίου Λιβανέζων που έχουν εκτοπιστεί ή πληγεί από την τρέχουσα επίθεση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες «υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να κάθονται στις γωνίες των δρόμων, να κοιμούνται στα παγκάκια των πάρκων, να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους».

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, περιοχές στις οποίες πραγματοποιούν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές οι Ισραηλινοί με νεκρούς και τραυματίες.

Ο Λίβανος έχει πληθυσμό μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων Λιβανέζων, 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και 250.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Μάλιστα πολλοί είναι οι Σύροι,ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που εγκαταλείπουν μία εμπόλεμη ζώνη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όπου, επίσης, μαίνεται πόλεμος.

Ανάμεσά τους και ένας νεαρός μας που είπε ότι έφυγαν αμέσως με τα ρούχα που φορούσαν στην πλάτη τους την Παρασκευής από τον τόπο που ζούσαν και πέρασαν δύο νύχτες στο δρόμο.

«Δεν μας ένοιαζε αν κάποιος μας έδινε φαγητό ή βοήθεια», είπε. «Θέλαμε απλώς να είμαστε ασφαλείς με τα παιδιά», πρόσθεσε.

Οι προκλήσεις για Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν

Το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν κάνει λόγο επανειλημμένα για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η μη ανταπόδοση μετά από το χτύπημα του εχθρού θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Αντίστοιχα μία σκληρή απάντηση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και ένα ακόμη σκληρότερα αντίποινα.

Αυτές είναι οι διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Τεχεράνη και ανάμεσα σε ό,τι έχει απομείνει από την εξαντλημένη ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Το Ιράν θεωρεί ήδη ότι «οφείλει» αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη του συμμάχου του, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Πριν από αυτό, όταν τον Απρίλιο το Ισραήλ βομβάρδισε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έναν στρατηγό-κλειδί του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν περίμενε μερικές ημέρες και στη συνέχεια αντεπιτέθηκε μαζικά, εξαπολύοντας καταιγισμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ, τα οποία σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν.

Στη συνέχεια χρειάστηκε μια μνημειώδης διπλωματική προσπάθεια από τους συμμάχους του Ισραήλ για να μετριάσει τα δικά του αντίποινα για την επίθεση αυτή.

Σήμερα, η Μέση Ανατολή κρατάει και πάλι την αναπνοή της, περιμένοντας να δει πώς θα απαντήσουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ στα διαδοχικά σφυροκοπήματα που δίνει το Ισραήλ, εν μέσω φημών ότι ετοιμάζει χερσαία επέμβαση.

Κανείς δεν επιθυμεί έναν περιφερειακό πόλεμο μεγάλης κλίμακας, αλλά από την άλλη κανείς σε αυτή την περιοχή δεν θέλει να φανεί αδύναμος.

Tags
Back to top button