Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονή: Οι φυτικές ίνες που μπορούν να την μειώσουν – Που περιέχονται

Οι προασπιστές της καλής υγείας και ευεξίας έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο και καρκίνο, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την καλύτερη ψυχική διάθεση και πλήθος ακόμα ευεργετικών αποτελεσμάτων στη συνολική υγεία.

Στα παραπάνω πλειοδοτεί πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, η οποία εξέτασε την επίπτωση της πρόσληψης φυτικών ινών στη φλεγμονή και την καρδιαγγειακή νόσο, εστιάζοντας σε μια πληθυσμιακή ομάδα που, μολονότι υψηλότερου κινδύνου, έχει παραμεριστεί από τις σχετικές έρευνες· τους ηλικιωμένους που έχουν συγκρτικά υψηλότερους δείκτες φλεγμονής.

Τα ευρήματα έδειξαν κατά τα προγενέστερα ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τη φλεγμονή και -κατ’ επέκταση όπως υπαγορεύουν επιστημονικές υποθέσεις- τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Εν προκειμένω, η επιστημονική ομάδα διεύρυνε το ερευνητικό πλαίσιο ώστε να διαπιστώσει επιπλέον αν τα αποτελέσματα διαφέρουν για ξεχωριστές πηγές φυτικών ινών, πώς σχετίζονται οι τελευταίες με πολλαπλούς φλεγμονώδεις δείκτες και εάν η φλεγμονή μεσολάβησε στη σχέση διαιτητικών ινών και καρδιαγγειακής νόσου.

Τηλεργασία και διατροφή: Τα λάθη που προσθέτουν βάρος

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα θετικά αποτελέσματα για την υγείας της καρδιάς και έναντι τις φλεγμονής εξασφαλίστηκαν κατά κύριο λόγο από φυτικές ίνες δημητριακών, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι δεν διαπιστώθηκε αντίστοιχος συσχετισμός με τις φυτικές ίνες φρούτων ή λαχανικών. «Πλέον γνωρίζουμε ότι φυτικές ίνες από δημητριακά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και ότι θα πρέπει [τα συμπεράσματα] να ελεγχθούν σε μελλοντικές πειραματικές μελέτες», ανέφερε ο Rupak Shivakoti, PhD, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Mailman.

Αναπάντητα παραμένουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, γιατί ο συγκεκριμένος μόνο τύπος φυτικών ινών πέτυχε τα θετικά αποτελέσματα αφενός και, αφετέρου, εάν οι φυτικές ίνες καθαυτές ή άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε τρόφιμα πλούσια σε ίνες εξασφάλισαν τα οφέλη για την υγεία.

Μέχρι στιγμής, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ίνες συνολικά πετυχαίνουν τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και το μεταβολικό προφίλ των λιπιδίων και της γλυκόζης, καθώς και με μεταβολές στη θρέψη και τον κορεσμό.

Διατροφή και διάθεση: Πως αλληλοεπηρεάζονται

Για την πρόσφατη έρευνα αξιοποιήθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη κοόρτη ηλικιωμένων ατόμων, με λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τη φλεγμονή και την επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου. Από τους 4.125 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας το διάστημα 1989 – 1990, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξή της αλλά εμφάνισαν μετέπειτα έως τον Ιούνιο του 2015  -εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, θάνατος από αθηροσκλήρωση- συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και έδωσαν αιματολογικά δείγματα για να μετρηθούν οι δείκτες φλεγμονής.

Tags
Back to top button