
Τουρκικά αμυντικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως το ρουμάνικο υπουργείο άμυνας ενδιαφέρεται να αποκτήσει παράκτια περιπολικά σκάφη της τουρκικού σχεδιασμού κλάσης Hisar.
Θα Ναυπηγηθούν στην Ρουμανία;
Πιο συγκεκριμένα, τουρκικά αμυντικά μέσα επικαλούμενα πηγές εντός της αμυντικής βιομηχανίας και της πολιτικής σκηνής της Ρουμανίας, μετέδωσαν τις παραπάνω φήμες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο της βαλκανικής χώρας ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα απόκτησης νέας κορβέτας έλαβε το πράσινο φως.
Βάσει αυτής, το ρουμάνικο πολεμικό ναυτικό ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα νέα πλοία όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.
Πάρα αυτά, να ανακαλέσουμε πως κατά το τέλος του 2024 ο αντιναύαρχος του ρουμάνικου πολεμικού ναυτικού, Mihai Panait, είχε δηλώσει πως προτεραιότητα του Βουκουρεστίου ήταν να εκσυγχρονιστεί ο στόλος της χώρας με την προσθήκη δύο περιπολικών σκαφών και δύο νέων φρεγατών.
Δεδομένου αυτού, ο ρουμάνικος τύπος υποστηρίζει πως δεν θα αποκτηθεί νέα κορβέτα, αλλά νέα οπλισμένα περιπολικά σκάφη, κατά πάσα πιθανότητα από την Τουρκία.
Εμείς να σας ενημερώσουμε πως δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία επίσημη επιβεβαίωση ούτε από το Βουκουρέστι αλλά ούτε και από την Άγκυρα. Η αγορά τουρκικών παράκτιων περιπολικών σκαφών Hisar από την Ρουμανία παραμένει μία ανεπιβεβαίωτη φήμη.
Πάρα αυτά, ρουμάνικα δημοσιεύματα αναφέρουν πως όταν (και εάν) καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία σχετική συμφωνία, το τελικό συμβόλαιο θα περιλαμβάνει ναυπήγηση των σκαφών στην ρουμάνικη επικράτεια.
Το Βουκουρέστι λέγεται πως θα αιτηθεί να συμμετάσχει σημαντικά στην διαδικασία κατασκευής των τουρκικών πολεμικών πλοίων, γεγονός που προϋποθέτει η Άγκυρα να μεταφέρει τεχνολογία σε ρουμάνικα ναυπηγεία.
Από πλευράς Ρουμανίας, το απόλυτο φαβορί να αναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η ναυπηγική εταιρεία Galați Shipyard, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην ναυπήγηση σύγχρονων πολεμικών πλοίων. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο ανήκει στην μεγάλη δανική εταιρεία Damen.
Όσο για τα ίδια τα τουρκικά πλοία Hisar να σημειώσουμε πως πρόκειται για πολεμικά πλοία πολλαπλών ρόλων, που μπορούν να αναλάβουν αποστολές περιπολίας και αναγνώρισης, αεράμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου, κρούσης κατά επίγειων στόχων κλπ. Ο οπλισμός τους βέβαια δεν είναι βαρύς, για αυτό και δεν μπορούν να θεωρηθούν κορβέτες.