Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φίλης: Κρίσιμος ο Γενάρης για τα ελληνοτουρκικά

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα ρισκάρει ένα θερμό επεισόδιο αλλά θα επιχειρήσει να απαντήσει με κάποιο τρόπο στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας τον Γενάρη εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ΔιεθνώνΣχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.


Όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων η «διπλωματική καταιγίδα» από την πλευρά της Ελλάδος τον Ιανουάριο με την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ενοχλούν την Τουρκία η οποία θα πρέπει να δείξει ότι αντιδράει.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση ισχύος. Δεν λέω ότι είναι περιφερειακά απομονωμένη όπως κάποιοι εμφανίζουν. Είναι απομονωμένη ως προς το σύμφωνο με την Λιβύη. Αυτό είναι απολύτως δεδομένο. Αλλά από εκεί και πέρα είναι μία πολύ ισχυρή δύναμη. Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι οι επιλογές της ηγεσίας της ενεργοποιούν άλλες δυνάμεις. Είδαμε τι έγινε στη Λιβύη. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να στηρίξει το σύμφωνο αυτό διότι πέραν του νομικού παραλογισμού υπάρχει και κάτι άλλο. Είδαν όλοι μία Τουρκία η οποία στηρίζει αναφανδόν ένα καθεστώς που έχει καταντήσει κυβέρνηση ανδρείκελο και δεκανίκι της Τουρκίας, οπότε ενεργοποιήθηκαν πολλές δυνάμεις όπως η Ιταλία», είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο τον Ιανουάριο είναι μία καλή είδηση με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν δείχνει αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία. «Η Γερμανία λόγω του ότι η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στο τέλος της πολιτικής θητείας της καριέρας είναι ακόμη πιο διστακτική απ’ ό,τι μας είχε συνηθίσει ούτως ή άλλως στις αποφάσεις που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει μείνει μετά το Brexit που δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί να έχει μία αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία. Το σημαντικότερο είναι ένα κράτος μεσογειακό που έχει και ιστορικά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και ενεργειακά», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από καμία άλλη χώρα ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. «Ασπίδα δεν περιμένουμε από κανέναν. Όλες αυτές οι συμπράξεις θωρακίζουν τη χώρα μας σε έναν βαθμό. Δεν περιμένω ότι η Γαλλία ή το Ισραήλ θα πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας. Μπορεί να παράσχουν άλλου είδους διευκολύνσεις αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μία παρουσία συνεπέστερη της Γαλλίας στην περιοχή είναι ένα μήνυμα και προς την Τουρκία», τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης.


Tags
Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button