Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Φ. Γεννηματά: «Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εγκλωβίσει τη χώρα»

«Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εγκλωβίσει τη χώρα με μια τέτοια συμφωνία» διεμήνυσε η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προλογίζοντας το βιβλίο του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός» (εκδόσεις Παπαζήση) στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης, Μαριέττα Γιαννάκου, Γκίκας Χαρδούβελης, Δημήτρης Ρέππας, Φίλλιπος Σαχινίδης, Κώστας Σκανδαλιδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Νίκος Σηφουνάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι Νίκος Ζενέτος, Αντώνης Βγότζας.

«Η παρατεταμένη κρίση, ο λαϊκισμός, τα ψέματα, οι  ιδεοληπτικές εμμονές και η ανικανότητα, κάνουν γκρίζα  την σημερινή πραγματικότητα», ανέφερε η κυρία Γεννηματά.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της:

Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι απόψε ανάμεσα σε τόσους πολλούς φίλους. Με  αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός».

Και μάλιστα όλο αυτό να γίνεται εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από τον  Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Εδώ που το λαμπρό παρελθόν φωτίζει το μέλλον.

Η παρατεταμένη κρίση, ο λαϊκισμός, τα ψέματα, οι  ιδεοληπτικές εμμονές και η ανικανότητα, κάνουν γκρίζα  την σημερινή πραγματικότητα. 

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει.

Γιατί υπάρχει η Ελλάδα που είναι μαχητική, δημιουργική, ευρηματική, πεισματικά ανθεκτική, υπερήφανη και αισιόδοξη.

Και σε αυτό το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε υπάρχουν πολλά δείγματα, παραδείγματα και αποδείξεις για το ότι η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ.

Ο Γιάννης Μανιάτης, συγγραφέας του βιβλίου που απόψε παρουσιάζουμε, είναι ένας από εκείνους τους πολιτικούς που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως «δημιουργικά αισιόδοξους». Με μια αισιοδοξία που στηρίζεται σε μετρήσιμο έργο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Είναι και ο άνθρωπος που «τελειώνει τη δουλειά», όχι όπως- όπως, ούτε «τσάτρα-πάτρα». Αλλά όπως πρέπει.

Μέσα στην κρίση, όπως ακριβώς είπε και ο Παύλος, ο Γιάννης Μανιάτης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποίησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ με επιτυχία, χειρίστηκε πολύ δύσκολα  ζητήματα  με διεθνείς προεκτάσεις και προώθησε και προγράμματα αλλά και μεταρρυθμίσεις. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Άφησε το δικό του αποτύπωμα στα θέματα σχετικά με την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους, τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτύπωμα που μπορούμε να εντοπίσουμε σε κάθε σελίδα του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη. Συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή του ιδιότητα με την πολιτική του εμπειρία αναδεικνύει: 

Την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, ως μοχλό ανάπτυξης αλλά κυρίως ως μέσο  γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας,

Την προστασία του Περιβάλλοντος ως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό σχεδιασμό,

Τον χωροταξικό σχεδιασμό ως βασική προϋπόθεση παραγωγικής ανασυγκρότησης. Έκανε πολύ σημαντικά βήματα που δυστυχώς κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση,

 Τη θεσμική ισορροπία ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας,

Μια ευέλικτη, παραγωγική, «έξυπνη» Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών της χώρας και του πολίτη.

Πάγιες αρχές της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται και η τόσο επίκαιρη συζήτηση περί «μεταρρυθμίσεων».

Μια έννοια που στις μέρες μας δυστυχώς φθείρεται συνεχώς, καθημερινά. Και όσο δεν αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, κινδυνεύει να ταυτιστεί με ξύλινη πολιτική «αργκό» αλλά και με αντιλαϊκά μέτρα.

Είτε γιατί τροφοδοτεί μια θολή, ασαφή κενή περιεχομένου συζήτηση από δήθεν μεταρρυθμιστές για δήθεν μεταρρυθμίσεις. Χωρίς ποτέ να προσδιορίζουν ποιες είναι τελικά αυτές, ποιους αφορούν, ποιο είναι το ιδεολογικό τους πρόσημο, με ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες θα γίνουν πράξη.

Είτε γιατί ειδικά στα χρόνια της κρίσης ως «μεταρρύθμιση»  κάποιοι εννοούν και ο κόσμος έτσι το αντιλαμβάνεται, κάθε αντιλαϊκό, αντικοινωνικό μέτρο.

Και ο «μεταρρυθμιστικός» τους οίστρος όλων αυτών που μιλούν για μεταρρυθμίσεις χωρίς περιεχόμενο, εξαντλείται στην αναίρεση θεμελιωδών πολιτικών και κοινωνικών κατακτήσεων των πολλών, ενώ παρακολουθούν άλαλοι και άπραγοι τη διατήρηση και ενίσχυση των προνομίων των λίγων.

Δεν θέλουμε μια δήθεν «μεταρρυθμιστική» πολιτική «πουκάμισο αδειανό». Δεν πρέπει κανείς να βαυκαλίζεται πως οι πολιτικές του θέσεις είναι όντως προοδευτικές, πραγματικά μεταρρυθμιστικές, επειδή απλά επέλεξε να τις βαπτίσει έτσι.

Τελικά οι πραγματικές ρήξεις, κρίνονται από το αποτέλεσμα. Για τη Δημοκρατική Παράταξη αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Εκφράσαμε την αγωνία των Ελλήνων πολιτών για αλλαγή και υλοποιήσαμε σημαντικές προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που άντεξαν στο χρόνο.

Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να το πετύχουμε ξανά.

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον πολιτικό εκείνο χώρο που τόλμησε να κάνει ρήξεις, που ταυτίστηκε με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις: το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την κοινωνική ασφάλιση για όλους, την εμπέδωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, όπως ο Καλλικράτης, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών για να επιστρέψουμε και στο βιβλίο.

Μεταρρυθμίσεις γνήσια πατριωτικές. Με την έννοια που ο συγγραφέας έχει προσδώσει στον όρο «πατριωτισμός» στο βιβλίο του. Την έννοια του «προοδευτικού πατριωτισμού».

Που αξιοποιεί τις δυνάμεις της πατρίδας, τη δυνατότητά μας να παράγουμε εθνικό πλούτο. Για μια ανάπτυξη πραγματικά δίκαιη, για μεταρρυθμίσεις ωφέλιμες για τους πολλούς. Για παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών αυτής της χώρας, χωρίς διακρίσεις κάθε είδους.

Αυτή είναι η υπεραξία του προοδευτικού πατριωτισμού, που καμιά σχέση δεν έχει με την  «εθνικοφροσύνη». Το τονίζω αυτό γιατί όταν το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» το βλέπουμε κανείς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τότε είναι προφανές ότι κάτι έχει γίνει εντελώς λάθος σε αυτόν τον τόπο. Κάτι είναι λάθος σήμερα.

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον γνήσιο πατριωτισμό που μαζί με την έννοια της «Αλλαγής» ταυτίστηκε με την Παράταξη μας.

Πατρίδα δεν σημαίνει εθνικισμός.

Σημαίνει πρόοδος και ένα καλύτερο αύριο για τους πολλούς. Και αυτό ακριβώς είναι που αποτυπώνεται στο βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα, να ξεχωρίσω μερικές ψηφίδες από το έργο της Παράταξής μας στο οποίο είχε σημαντική προσωπική συμβολή ο Γιάννης:

Και πρώτα και κύρια στον χώρο της Ενέργειας και των εθνικών μας πλουτοπαραγωγικών πηγών, ένας τομέας που με τη σημερινή επιθετική στάση της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην κατοχύρωση των εθνικών  κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έγινε με πρωτοβουλία του Γιάννη Μανιάτη ως Υφυπουργού Ενέργειας, όταν εισηγήθηκε το άρθρο 156 του ν. 4001/2011. Μέσα στην καρδιά της κρίσης.

Συνιστά μια τομή για τη ρύθμιση και οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Χρησιμοποιείται στις ρηματικές διακοινώσεις της χώρας στον Ο.Η.Ε. κάθε φορά που η Τουρκία διενεργεί παράνομες έρευνες.

Για πρώτη φορά η χώρα μας δημοσίευσε στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. χάρτη με περίγραμμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στα θαλάσσια όρια μας με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη.

Η πιο σημαντική εν τοις πράγμασι άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι ότι προσδιορίστηκαν και προκηρύχθηκαν 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, πολιτική που η σημερινή Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη της.

Στην ίδια αυτή κατεύθυνση εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για τη  «διπλωματία των αγωγών».

Αγωγών φυσικού αερίου που καθιστούν τη χώρα μας πια ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

Ειδικά για τον αγωγό TAP, υπενθυμίζω ότι τη σύμβαση εισηγήθηκε για κύρωση στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης και οι σημερινοί κυβερνώντες την καταψήφισαν τότε.

Ανάλογης σπουδαιότητας ήταν η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ο κύκλος των μεγάλων αγωγών συμπληρώνεται με τον τρίτο νέο αγωγό που δημιουργείται στη χώρα μας, επίσης μετά από δική μας πρωτοβουλία, τον «Κάθετο Αγωγό», διαμορφώνοντας μια νέα οδό τροφοδοσίας των ανατολικών Βαλκανίων με φυσικό αέριο.

Φυσικά, το έργο του συγγραφέα δεν περιορίζεται σε όσα ανέφερα ήδη. Για να μην καταχραστώ το χρόνο των ομιλητών, περιορίζομαι να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, το ρυθμιστικό της Αθήνας, τα πολεοδομικά  και ρυμοτομικά σχέδια των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Είμαι βέβαιη πως ο Δήμαρχος κ. Καμίνης θα προσθέσει περισσότερα σε αυτό το θέμα.

Κυρίες και κύριοι,

Στην Ελλάδα του 2017 δεν αξίζει το τέλμα.

Κι επειδή σήμερα συζητείται η έκθεση του ΔΝΤ, θέλω να πω μια κουβέντα:  έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή μας με τις ακραίες θέσεις του   ΔΝΤ.

Όμως ακόμη και το ΔΝΤ στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η εμμονή σε εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα για αρκετά χρόνια θα οδηγήσει σε σκληρά μέτρα,  σε διαρκή λιτότητα, σε φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να εγκλωβίσει την χώρα μας με μια τέτοια συμφωνία, στην ανατριχιαστική λογική «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2019», που ακούσαμε σήμερα από Υφυπουργό της .

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας παγιδεύσει στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Γιατί εκεί μας οδηγούν με τα αδιέξοδα που δημιουργούν.

Πολύ περισσότερο οφείλουμε να αποφύγουμε  μια νέα εθνική καταστροφή. Τα δύο δήθεν μεγάλα κόμματα έχουν χρέος να ξεπεράσουν τις ψυχώσεις τους: τον λαϊκισμό και τον κρατισμό από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ και την ασυδοσία της αγοράς από την  άλλη η ΝΔ.

Να ξεπεράσουν όμως κυρίως την ακόρεστη δίψα τους για εξουσία, γιατί αυτή είναι που εμποδίζει την εθνική συνεννόηση.

Η λογική «φύγε εσύ να έρθω εγώ να γίνω Πρωθυπουργός». Εναλλάσσονται στον ρόλο του σωτήρα με το «μαγικό ραβδί».  Τα δοκιμάσαμε αυτά δεν υπάρχουν τέτοιου είδους λύσεις για τη χώρα.

Είναι ώρα για μια άλλη πολιτική, με Εθνική Συνεννόηση, με Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.

Η Εθνική Συνεννόηση ξεκινά ως αναγκαιότητα αλλά θεμελιώνεται με το κοινό έργο.

Έργο και κοινή προσπάθεια που θα στηριχθεί σε  ένα σχέδιο που το έχω ονομάσει  «σχέδιο Ελλάδα», μια δική μας συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ένα σοβαρό σχέδιο που αξιοποιεί τις σύγχρονες υποδομές που η δική μας Παράταξη μας δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια σε αυτόν τον τόπο.

Μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια νέα σχέση κράτους –κοινωνίας- αγοράς.

Κύριοι στόχοι και άξονες:

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Βιώσιμες καινοτόμες επενδύσεις.

Νέες θέσεις εργασίας με σεβασμό της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομική δραστηριότητα.

Ενεργειακή αυτάρκεια.

Γεωστρατηγική ισχύ.

Εξωστρέφεια, δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία.

Ένα σχέδιο γνήσια πατριωτικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό με τη σφραγίδα της Παράταξής μας.

Στο σχέδιο αυτό το βιβλίο του Γιάννη είναι μια πολύτιμη συμβολή.

Γιάννη καλοτάξιδο.

Tags
Back to top button