Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

«EUNOMIA 2 – 21»: Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία «προστατεύουν» την ΑΟΖ έναντι κάθε απειλής

Ξεκίνησε στις 04 Οκτωβρίου 2021 και θα συνεχιστεί έως 07 Οκτωβρίου 2021, στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η προγραμματισμένη Τετραμερής Αεροναυτική ΄Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 2 – 21», στην οποία λαμβάνουν μέρος προσωπικό και μέσα από Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία.

Σκοπός της άσκησης, είναι η προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας,  της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών Μονάδων, καθώς και η ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν θαλάσσιες και αεροπορικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», τα ΠΠ «ΤΣΟΜΑΚΗΣ», «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ», «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», ένα UAV, το Ελικόπτερο AW-139 και Ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η συγκεκριμένη άσκηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνεργασίας (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD), μεταξύ των τεσσάρων κρατών και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού της ΕΦ, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών.  

Ιταλός ειδικός τόνισε σχετικά με την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και την διαμάχη Ελλάδος-Τουρκίας στο Αιγαίο.  

Ο Ιταλός αναλυτής Daniele Santoro, τόνισε ότι χώρες όπως η Γαλλία θα υποστηρίξουν σθεναρά την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη.

“Η Τουρκία δεν θα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να νομιμοποιήσει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο πλήρως τη Λιβύη, επιτρέποντας στην Τουρκία να κάνει ένα τεράστιο  άλμα στην Μεσόγειο.

Η Κύπρος από την άλλη πλευρά, έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία και το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τον έλεγχο της Κύπρου. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει να εκτελεστεί.

Καμία χώρα δεν θα το δεχθεί αυτό το νησί σε αυτή τη θέση να βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια της Τουρκίας”, είπε ο Santoro κάνοντας τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

“Η Κύπρος, ως ένα μικρό νησί συνδέεται πολύ με την Ανατολία και αυτό το νησί θεωρείται από τους Τούρκους ως αναπόσπαστο μέρος της εθνικής τους επικράτειας.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο, η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία σίγουρα θα δεν άλλαζε, διότι για την Τουρκία η Κύπρος είναι ένα  τεράστιο γεωπολιτικό ζήτημα».

Ο Ιταλός αναλυτής Daniele Santoro είπε ότι εάν η Τουρκία πραγματοποιούσε το γνωστό σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνονταν μια πλήρης υπερδύναμη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν ούτε την Ελλάδα ούτε την Γαλλία ούτε και την Ιταλία φυσικά.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η Ιταλία στραφεί προς τη Γαλλία, με αποτέλεσμα μια σύμπραξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τότε είναι πιθανό ολόκληρη η νότια ΕΕ να στραφεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Tags
Back to top button