
“Η Τουρκία θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες στην λιβυκή ΑΟΖ για να ταρακουνήσει την Ελλάδα”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος, αποκαλύπτοντας τα ύποπτα σχέδια του Ερντογάν νοτίως της Κρήτης.
Αν και οι Λίβυοι σεβάστηκαν απόλυτα την ελληνική δυνητική ΑΟΖ, δεν ξέρουμε τι θα πράξουν οι Τούρκοι, οι οποίοι ελέγχουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, σε οποιαδήποτε πιθανό ή απίθανο σενάριο που θα επιχειρήσουν στην περιοχή μας το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζουμε ότι η CHEVRON έχει αναλάβει τις έρευνες Νοτίως της Κρήτης, κάτι που αποτελεί την καλύτερη λύση για την ελληνική πλευρά αυτό το κρίσιμο και επικίνδυνο διάστημα.
“Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και σχεδιάζει επίσης ερευνητικές εργασίες στο Ιράκ και τη Λιβύη”, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
"Η κρατική εταιρεία Turkiye Petrolleri AO θα υπογράψει "πιθανότατα" συμφωνία με μια ξένη εταιρεία τον επόμενο μήνα για έρευνες στο βουλγαρικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ σε δημοσιογράφους.
Η TPAO ενδιαφέρεται επίσης για τη Λιβύη, η οποία προκήρυξε τον Μάρτιο τον πρώτο της διαγωνισμό έρευνας μετά από 17 και πλέον χρόνια, καθώς και για κοιτάσματα στο Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, πρόσθεσε.
Η Τουρκία θα εντείνει τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου της περιοχής με τη νέα ενεργειακή της συμφωνία με την Λιβύη, και αυτό μας λέει πολλά .
ΜΜΕ: Στρατηγική ενεργειακή κίνηση της Λιβύης προς την Τουρκία: Μια συμφωνία που θα ταρακουνήσει την Ελλάδα
"Η Τουρκία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή της στρατηγική και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για νέες συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η κίνηση έκανε την Ελλάδα ανήσυχη”, γράφει
“Οι συμφωνίες με τη Λιβύη θα ενισχύσουν τη στρατηγική θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσουν σοβαρό ανταγωνισμό για την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής’, αναφέρει το ίδιο.
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας είπε: «Θα ανακοινώσουμε νέες συμφωνίες με τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες». Οι συνεργασίες της Τουρκίας με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, την Ρωσία και το Τουρκμενιστάν θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ενώ οι μελέτες παραγωγής δεύτερης φάσης στο Πεδία αερίου της Σακάρυα συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, η εγχώρια παραγωγή της Τουρκίας έφτασε τα 130 χιλιάδες βαρέλια.
Η Άγκυρα έχει φτάσει κοντά στα 80 χιλιάδες βαρέλια παραγωγής στο κοίτασμα Gabar. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τα βήματα της Τουρκίας προς την αύξηση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας.
Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται σε νέα κοιτάσματα με στόχο την αύξηση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ότι θα θα ξεκινήσει επίσης έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές του Ντιγιάρμπακιρ και της Ανατολικής Θράκης.
Επιζητούν να προκαλέσουν οι Τούρκοι την χώρα μας το επόμενο διάστημα
Η Άγκυρα είναι θορυβημένη από την ανακήρυξη ΑΟΖ από ελληνικής πλευράς στην Δυτική Ελλάδα, και ακόμα πιο πολύ οργισμένη από την ανακοίνωση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στο Αιγαίο.
Με δεδομένη την μεγάλη πίεση στο εσωτερικό λόγω της καταρρέουσας οικονομίας, των κοινωνικών διαδηλώσεων με αφορμή την σύλληψη Ιμάμογλου, και την πολιτική επίθεση των Κεμαλιστών, ο Ερντογάν κατά την προσφιλή τακτική του θα αναζητήσει “νίκες” σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος του ελληνισμού.
Η Λιβύη θα είναι η αρχή αυτής προσπάθειας, ενώ σειρά θα πάρει μετά το Αιγαίο.
Το ζήτημα όμως είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά μετά το 2020, ειδικά στην περιοχή μας και οι γείτονες θα βρεθούν προ εκπλήξεων , τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες της περιοχής, για αυτό που θα επιχειρήσουν να κάνουν με τον γνωστό πειρατικό τους τρόπο.