Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθνικό Όραμα και Στρατηγική!

Τί είναι Εθνικό Όραμα;

Ακούμε σχεδόν καθημερινά πολιτικούς κυρίως αρχηγούς ή μεγαλόσχημους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν απερίσκεπτα τη φράση «το εθνικό μας όραμα είναι …». Το εθνικό όμως όραμα δεν είναι μια κοντόφθαλμη επιθυμία κάθε έλληνα πρωθυπουργού,  δηλ. κάποια πράγματα που ονειρεύεται να γίνονται πράξη στα 2-3 χρόνια εξουσίας του. Αυτά είναι πολιτικοί στόχοι της περιόδου διακυβέρνησης που του εμπιστεύτηκε ο λαός με την ψήφο του.

Το Εθνικό Όραμα αποτελεί προσδοκία όλων των δυνάμεων του έθνους για το μέλλον!  Το Εθνικό (Ελληνοκεντρικό) Όραμα, είναι πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στην μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας και τι ρόλο επιθυμούμε να διαδραματίσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, πχ. πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, μετά τον Α’ Παγκόσμιο και ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν έχουμε Εθνικό Όραμα. Μέχρι κυρίως την Μικρασιατική καταστροφή το Όραμα της Ελλάδας ήταν η Μεγάλη Ιδέα, η απελευθέρωση δηλ. όλων των εδαφών όπου κατοικούσαν αμιγείς ελληνικοί πληθυσμοί.

Θα γεμίσουμε όλη την Ελλάδα hot spot! Το μικρό νησί Αλιµιά δίπλα από τη Ρόδο ως έσχατη λύση για τους μετανάστες

Για τον λόγο αυτό, κατά τον τελευταίο αιώνα, χωρίς Όραμα δεν έχουμε και Εθνική Στρατηγική, αφού το Όραμα αποτελεί την βάση χάραξης πάγιας εθνοκεντρικής Στρατηγικής.

Τί είναι Εθνική Στρατηγική;

Με τον όρο «Εθνική ή Υψηλή Στρατηγική», βάσει εθνικού οράματος, εννοούμε την ύπαρξη και χρήση των διαφόρων μέσων ισχύος του κράτους, προκειμένου να προωθηθούν διεθνώς οι εθνικές επιδιώξεις του, δηλαδή οι συμπεφωνημένες και καταγεγραμμένες θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων επί των μειζόνων θεμάτων πολιτικής (εθνικού επιπέδου), προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της ασφαλείας της χώρας, αλλά και ολοκλήρου του Ελληνισμού.

Με την ύπαρξη των εθνικών αυτών θέσεων αποκτάται μία σταθερή γραμμή πλεύσεως, για την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς βεβαίως και να την εγκλωβίζει από πλευράς τακτικής και μεθόδων που θα ακολουθήσει, παρά μόνο στο ότι δεν θα μπορεί να ξεφύγει από την προσυμφωνημένη τηρητέα θέση. Μία θέση, που θα οριοθετεί το κάθε μείζον θέμα στο «εθνικώς απαράβατον και απαραβίαστον», πέραν του οποίου ουδείς δικαιούται να προβαίνει σε διαπραγμάτευση, πολύ περισσότερο σε παραχώρηση.

Χωρίς λοιπόν να υφίσταται εθνικό Όραμα και συγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική, η οποία θα διευκόλυνε πολύ στις διπλωματικές μας κινήσεις, παρατηρείται ένα συνεχές αλαλούμ στις όποιες διμερείς ή διεθνείς συναντήσεις λαμβάνουν χώρα. Έτσι, έχουμε τις κυβερνήσεις να προβαίνουν σε μυστικές συνομιλίες-διαπραγματεύσεις για μείζονα εθνικά θέματα, εν αγνοία και χωρίς την έγκριση του Ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να υφιστάμεθα συνεχείς διπλωματικές ήττες, παραχωρώντας εθνικά δίκαια και εθνική κυριαρχία.

Αν υπήρχε Εθνική Στρατηγική θα έπρεπε να περιλαμβάνει:

-Το Εθνικό (Ελληνοκεντρικό) Όραμα.

-Τις Εθνικές Επιδιώξεις σε όλα τα μείζονα εθνικά θέματα, που θα οριοθετούν τις κινήσεις κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Έτσι θα προασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, θα υπάρχει σταθερή γραμμή πλεύσεως και θα υποβοηθείται σημαντικά η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

-Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την υλοποίηση των παραπάνω θέσεων της Εθνικής Στρατηγικής, μέσα στο οποίο, οι Κύριες Δυνάμεις του Έθνους, δηλαδή η Πολιτική Ηγεσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Λαός, όλες προσηλωμένες στο εθνικό συμφέρον, θα αναλάβουν βασικές ευθύνες, όπως: Συνταγματική κατοχύρωση της Εθνικής Στρατηγικής, απόλυτος σεβασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ορισμός των Ενόπλων Δυνάμεων ως θεματοφύλακα αυτής και δυνατότητες αλλαγών της Εθνικής Στρατηγικής από το Λαό μόνο κατόπιν δημοψηφίσματος.

Η σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι υπάρχουσες συμβατικές και υβριδικές απειλές, επιβάλλουν να σοβαρευτούμε και να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ύπαρξης Εθνικής Στρατηγικής.

Έστω και τώρα! Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας της Ελλάδας καθώς και τα ιστορικά και τα πολιτιστικά μας πλεονεκτήματα, να προσανατολιστούν εθνικά και να καθορίσουν το εθνικό Όραμα δομώντας συνακόλουθα την Εθνική Στρατηγική και αναπτύσσοντας τα απαιτούμενα μέσα ισχύος.

Μια Εθνική Στρατηγική που θα συνεισφέρει καθοριστικά στην διπλωματική ετοιμότητα της χώρας και στην χειραγώγηση του ανόητου κομματισμού που κρατά δέσμια την μοίρα της Πατρίδας μας στην σύγχρονη γεωπολιτική Βαβέλ.

Έστω και τώρα! Να προβούν στη Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, συνεπικουρούμενου από μια Υπηρεσία Εθνικής Στρατηγικής, η οποία να συνδέεται και να αντλεί πληροφορίες από τα κρατικά στελέχη που εμπλέκονται στους τομείς τόσο της καθεαυτής Διπλωματίας, καθώς και της Οικονομικής, της Στρατιωτικής και της Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Έστω και τώρα! Κι ας στηρίξουν την όλη διπλωματία τους στις Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις!

Έστω και τώρα! Πριν θρηνήσουμε απώλειες εθνικών εδαφών και ανθρώπων! 

Tags
Back to top button