Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εσύ το ήξερες; - Να γιατί πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά ηλιόσπορους

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, γνωρίζουμε πως οι ξηροί καρποί είναι αρκετά ωφέλιμοι για την υγεία μας. Όμως, το ότι οι ηλιόσποροι, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές σε ολόκληρο τον κόσμο ίσως και να μην είναι τόσο διαδεδομένο. 

Λίγη ιστορία…

Πρόκειται για τον καρπό του ηλίανθου (Helianthus annuus), η καλλιέργειά του οποίου ήταν γνωστή στη Βόρεια Αμερική από το 3000 π.Χ.

​Η ονομασία «ηλίανθος» οφείλεται στο γεγονός ότι η κεφαλή του λουλουδιού ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το πρωί στρέφεται πάλι προς την ανατολή.

​Γύρω στο 1800, οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το σπόρο του φυτού όχι μόνο για την παραγωγή λαδιού, αλλά και αλευριού με το οποίο έφτιαχναν κέικ, ψωμί και άλλα αρτοπαρασκευάσματα.

​Πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός, είναι πως μία δεκαετία μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ (1986), σε κάποιες από τις λίμνες της περιοχής δοκιμάστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος φυτοεξυγίανσης με ηλίανθους. Πάνω σε σχεδίες φυτεύτηκαν χιλιάδες ηλίανθοι με σκοπό την απορρόφηση ραδιενεργών στοιχείων δια μέσου των ριζών τους!

Διατροφικός θησαυρός

Οι ηλιόσποροι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E, η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και να προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς από τη γήρανση.

​Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερίνης και αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ηλιόσποροι είναι ακόμη πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη. Μάλιστα, μαζί με τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν τον ξηρό καρπό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες.

​Επιπλέον, καταπολεμούν την αφυδάτωση και διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενώ καταπραΰνουν και τα νεύρα.

​Τέλος, βοηθούν στον ξεκούραστο ύπνο και παράλληλα προστατεύουν από την κατάθλιψη και το άγχος.

Tags
Back to top button