Αντίδραση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας και την πρόθεση εξορύξεων από την Άγκυρα στην Λιβύη ενεργοποιώντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, όπως κοινοποιήθηκε με ανακοίνωση, έχει ως εξής:
«Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας από την Τρίπολη της Λιβύης δήλωσε ότι, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η Τουρκία είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και να υπενθυμίσει τα "δικαιώματα" της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετική τροπολογία του στο Ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη στις 23 Νοεμβρίου 2022 έχει ρητά αποφασίσει ότι το μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.
Επίσης, καλεί τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδος.
-Είναι σε γνώση της οι δηλώσεις αυτές; Σε ποιες ενέργειες και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να μην προχωρήσουν οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου;».
Τι αναμένουμε το επόμενο διάστημα στην περιοχή αυτή της Ανατολική Μεσογείου
Η ΕΕ τηρεί στάση σιωπής σε όλες τις προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δείχνει τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των μεγάλων χωρών που την ελέγχουν.
Μετά το κύμα λαθρομεταναστών που δέχεται η Ευρώπη, η Τουρκία φέρεται να ενεργοποιεί το γνωστό παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, για να ξεκινήσει εξορύξεις στην λιβυκή ΑΟΖ.
Το που ακριβώς θα σταλούν τα τουρκικά γεωτρύπανα συνοδεία πολεμικών σκαφών δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο, ότι η Άγκυρα στα πλαίσια της Οθωμανικής πολιτικής της, θα παραβιάσει και η ελληνική ΑΟΖ, ενώ οι προκλήσεις στην περιοχή που ¨τρυπήσουν” οι Τούρκοι, θα δίνουν και θα παίρνουν.
Η Άγκυρα “ αγκαλιάζει σφιχτά” την δυτική Λιβύη με στόχο τον ενεργειακό έλεγχο της χώρας
Σήμερα έγινε εκ νέου γνωστό ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να συνεισφέρει σε έργα ενεργειακής υποδομής στη Λιβύη, καθώς και σε έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δήλωσης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων,
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα βελτιώσουν τις σχέσεις συνεργασίας στο το πεδίο της ενέργειας.
Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε στη δήλωσή του στο περιθώριο της συμμετοχής του στην Ενεργειακή και Οικονομική Σύνοδο Κορυφής της Λιβύης ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης εκτείνονται εδώ και 500 χρόνια, υποδεικνύοντας ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία μετά τη θαλάσσια συμφωνία που υπογράφηκε το 2019.
Επεσήμανε επίσης ότι η χώρα του υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης πέρυσι στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι συνόδευσε αξιωματούχους από εταιρείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη για την ενίσχυση συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και των ορυχείων και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς με βιώσιμο και μακροπρόθεσμο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η Τουρκία παρακινεί τις εταιρείες της να επενδύσουν στη Λιβύη επειδή οι πόροι στη Λιβύη θα συμβάλουν σημαντικά στην την ανάπτυξη του λιβυκού λαού και της χώρας.
Νοιάζονται και για τον λιβυκό λαό οι γείτονες, που παραβιάζουν ένα σωρό συνθήκες και στέλνουν συνεχώς όπλα στην Τρίπολη, κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ στην ανατολική πλευρά.
Η χώρα μας οφείλει να ενδυναμώσει στο μέγιστο βαθμό τις μονάδες επιφανείας της, για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και νότια της Κρήτης.