Ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, για να πειστεί η ελληνική κοινωνία, για την αποστολή των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, με ταυτόχρονη απαξίωση συστημάτων όπως τα TOR-M1 και OSA-AK.
Το μικρό βεληνεκές τους, η παλαιότητα τους και η άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, μαζί με την απουσία ανταλλακτικών λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία, αποτελούν σοβαρότατο αρνητικό παράγοντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σήμερα.
Τα ίδια δημοσιεύματα μάλιστα μιλούν για πιθανή επιλογή των αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς ισραηλινής κατασκευής όπως τα Barak MX ή τα David’s Sling/SkyCeptor επικρατέστερα για την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης μικρού βεληνεκούς TOR-M1 και OSA-AK των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα BARAK MX
Το πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος, διαθέτει βεληνεκές 150 χλμ και είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει κυρίως αστικές περιοχές, ενώ διαθέτει και την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.
Το BARAK MX θα κληθεί να καλύψει σοβαρά κενά στην αεράμυνα μας αντικαθιστώντας το ρωσικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK-M1.
Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Ν.Δένδιας για το θέμα αυτό
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε προαναγγείλει σχετικά πρόσφατα την δημιουργία «ενός θόλου αντι-drone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».
Επίσης στις 15 Φεβρουαρίου 2024, ο ίδιος υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας στην πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative, μία πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αντιπυραυλική προστασία μαζί με την Τουρκία.
‘Όπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει η μεταφορά των ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία ενώ ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η “ Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-300”.
Ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές μιλούν εδώ και μεγάλο διάστημα "για μονόδρομο και σχεδόν “ειλημμένη απόφαση” της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας για “διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους”.
Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν "για μυστική σύσκεψη πριν από μέρες στο ΥΠΕΘΑ, στην οποία διαπιστώθηκε το μέγα θέμα της αδυναμίας συντήρησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων".
Εκτιμάται όμως ότι, είναι πλέον μονόδρομος η απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, για σενάριο παράδοσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στον ουκρανικό Στρατό.
Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα πιθανής παράδοσης των ρωσικών συστημάτων και της απόκτησης από την ΕΕ αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν οτιδήποτε;
Η Τουρκία ετοιμάζει τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα που ανήκουν στην οικογένεια HISAR, με τα οποία θα επανδρώσει τις τουρκικές μονάδες της, και στα μικρασιατικά παράλια.
Ποιος θα εγγυηθεί και με ποια ανταλλάγματα ότι οι Τούρκοι θα καθίσουν “ ήσυχοι” όλο το διάστημα έως ότου η χώρα μας αποκτήσει και θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νέα πυραυλικά αντιαεροπορικά της συστήματα;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ρωσικής κατασκευής συστήματα προστατεύουν κρίσιμες υποδομές, αεροδρόμια και άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας, και η απουσία τους μέχρι την αντικατάσταση τους, θα έχει δημιουργήσει μια “ τρύπα” στο σύστημα αεράμυνας της χώρας μας.
Οι Τούρκοι είναι ο εχθρός για την Ελλάδα διαχρονικά, και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πάντα, όποιους σχεδιασμούς και να κάνουμε στο σοβαρότερο κομμάτι που αφορά την άμυνα της χώρας μας.