Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Έρχονται «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος - Παράθυρο για οριζόντια επιδότηση σε λογαριασμούς

Για νέες αυξήσεις στο ρεύμα έχει αρχίσει να συζητάει η αγορά τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πορεία των τιμών στην χονδρική, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί τον Νοέμβριο. Και η κυβέρνηση ψάχνει ανάχωμα ψάχνει η κυβέρνηση ώστε να μην μετακυλήσουν οι αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμή της χονδρικής του ρέυματος κινήθηκε ως εξής:

  • Οκτώβριος: 90,06€/ Mwh
  • Νοέμβριος: 139,22€/ Μwh
  • Αύξηση: +54.5%

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

  • Πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά
  • Επιστροφή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων
  • Επιδοτήσεις τιμολογιών μέσω υπερεσόδων

     

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νοέμβριος «τρέχει» με μέση τιμή στα 139,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 54,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο (90,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ηλεκτρικό ρεύμα: Υπό έλεγχο οι τιμές στην Ευρώπη λόγω της αιολικής ενέργειας

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε: «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίξει τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση ημερήσια τιμή διαμορφώνεται στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές παραμένουν σαφώς χαμηλότερες: στην Πορτογαλία στα 70 ευρώ, στην Ισπανία στα 76 ευρώ, στην Ιταλία στα 140 ευρώ και στη Γερμανία στα 169 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας δεν είναι απλώς αριθμοί στα χαρτιά. Πρόκειται για μια βίαιη αφαίμαξη των κόπων των επαγγελματιών, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για την ανακούφιση της οικονομικής αυτής πίεσης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον φετινό χειμώνα να συνοδευτεί από την οικονομική εξόντωση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Το κράτος πρέπει να παρέμβει τώρα, προκειμένου να προστατεύσει την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες δεν θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα της πρωτοφανούς ενεργειακής ακρίβειας».

Ενδεικτικά, στην Ιταλία, η τιμή χονδρικής στη μεγαβατώρα, σήμερα, διαμορφώνεται σε 138,07 ευρώ, στην Γερμανία στα 150,09 ευρώ, ενώ σε Ισπανία και Πορτογαλία στα 105,62 ευρώ.

Προς νέα επιδότηση

Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές οι υψηλές τιμές στο ρεύμα να φτάσουν στον καταναλωτή ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Real fm και φωτογράφισε νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, την ώρα που οι αυξήσεις στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου μοιάζουν πλέον αναπόφευκτες.

Για τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, ο υπουργός είπε ότι «το φαινόμενο είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, για να υπάρξει ένα μηχανισμός που να προστατεύει την ΝΑ Ευρώπη από την εμφάνιση τόσο υψηλών τιμών».

«Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων τριών ημερών, θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι, είναι τελείως παράλογο και απαιτεί αντίδραση άμεση. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε προσθέτοντας ότι «υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία σε οριακές καταστάσεις δεν έχουμε αρκετές διασυνδέσεις για να λειτουργήσει σωστά, και πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε αυτές οι δυσλειτουργίες της χονδρικής να μην επιτρέπεται να περνούν στη λιανική αγορά. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία μας και, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή».

Πάντως, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, για το είδος της παρέμβασης, και επανέλαβε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, που δεν αντανακλούν πραγματικά κόστη, να περάσουν στον καταναλωτή».

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας χωρίς αρκετό αέρα με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές στη Β. Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η εικόνα ήταν καλύτερα στις τιμές χονδρικής. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε και έχουμε πάλι φαινόμενο υψηλών τιμών στη Νοτιανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Αυστρίας, σημείωσε. Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι παράλογες και δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια φαινόμενα, υπογράμμισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ Βορειοδυτικής Ευρώπης, που έχει την πυρηνική παραγωγή αλλά και την υψηλή αιολική παραγωγή με την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης ανέφερε ότι το πρόβλημα εντείνεται από έναν… αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη «τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής, ενώ υπάρχει και το οριακό φαινόμενο της Ουκρανίας, που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση».

Σημείωσε ότι για τα δύο πρώτα ζητήματα, απαιτείται χρόνος και θεσμικές παρεμβάσεις και πρόσθεσε πως ενδιάμεσα χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό είναι η βασική συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και πλέον αποκτά χαρακτήρα επείγοντος, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 22 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Κομισιόν ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Με το υπάρχον ευρωπαικό πλαίσιο μέτρα, πέρα από τις επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών, επιτρέπονται μόνο αν οι υψηλές τιμές παραμείνουν για τρεις μήνες. Από τον Σεπτέμβριο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζητούν από την Κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία σε περιπτώσεις που οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται δυσανάλογα.

 

Tags
Back to top button