Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Ορισμένα κοινά αναλγητικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Ορισμένα κοινά αναλγητικά, που θεωρούνται αβλαβή από το ευρύ κοινό, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, συνεπώς πρέπει να λαμβάνονται με πολλή προσοχή και να μην πωλούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από φαρμακεία, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.


Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι ανάμεσα στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Ορισμένα από αυτά διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ μερικές φορές είναι διαθέσιμα σε άλλους χώρους πλην φαρμακείων, όπως από τα σούπερ-μάρκετ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που έπαθαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Από αυτούς, οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με φάρμακα ΜΣΑΦ έως 30 μέρες πριν την ανακοπή. Tα ibuprofen και diclofenac ήσαν τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου).

Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με αυξημένο κατά 31% κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 50% και 31% για τα ibuprofen και diclofenac αντίστοιχα. Δεν διαπιστώθηκε κίνδυνος για μερικά φάρμακα (naproxen, celecoxib, rofecocib).


«Τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι αβλαβή», δήλωσε ο Γίσλασον. «Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη και μόνο για βάσιμο λόγο. Θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», πρόσθεσε.

Τα ΜΣΑΦ επιδρούν ποικιλοτρόπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση τους με την καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, στένωσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ΜΣΑΦ «δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ ή στα βενζινάδικα, όπου δεν παρέχεται καμία επαγγελματική συμβουλή για τη χρήση τους. Τα μη συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε περιορισμένες ποσότητες και σε χαμηλές δόσεις».

«Μην παίρνετε πάνω από 1.200 μιλιγκράμ ibuprofen τη μέρα. Το naproxen είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 μιλιγκράμ ημερησίως. Το diclofenac είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται το diclofenac», δήλωσε ο Γκίσλασον.

«Είναι λάθος το μήνυμα που σήμερα μεταδίδεται στο κοινό σχετικά με τα ΜΣΑΦ. Εάν μπορείτε να τα αγοράσετε σε κάποιο βολικό κατάστημα, πιθανώς να νομίζετε ότι ‘πρέπει να είναι να είναι ασφαλή για μένα’. Η μελέτη μας όμως παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ και επιβεβαιώνει ότι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα εν λόγω φάρμακα να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό», πρόσθεσε ο Δανός καθηγητής καρδιολογίας.

Tags
Back to top button