Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Γιατί δεν πρέπει να ανακατεύουμε ενεργειακά ροφήματα με αλκοόλ

Οι άνθρωποι οι οποίοι αναμιγνύουν αλκοολούχα ποτά με ενεργειακά ροφήματα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.


Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι εξαιτίας της καφεΐνης οι άνθρωποι υποεκτιμούν πόσο αλκοόλ έχουν πιει και πόσο έχουν μεθύσει, με συνέπεια να κινδυνεύουν να τραυματισθούν από τροχαία, πτώσεις, καυγάδες κ.α. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την κατανάλωση σκέτου αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών στους Εθισμούς του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Όντρα Ρέμερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Studies on Alcohol and Drugs», μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 13 έρευνες πάνω στη σχέση ενεργειακών ροφημάτων και αλκοόλ, που έχουν γίνει μεταξύ 1981-2016.

«Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης καμουφλάρουν τη δράση του αλκοόλ. Συνήθως όταν κανείς πίνει αλκοόλ, νιώθει κούραση και πάει στο σπίτι του. Όμως όταν παράλληλα καταναλώνει και ενεργειακά ροφήματα, συνεχίζει να πίνει αλκοόλ για περισσότερη ώρα και τελικά είναι πιθανότερο να εμπλακεί σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», δήλωσε η Ρέμερ.

Η χρήση των ενεργειακών ροφημάτων εμφανίζει ανοδική τάση διεθνώς. Ορισμένες φορές τα ποτά αυτά περιέχουν αλκοόλ εκ των προτέρων και άλλες τα αναμειγνύει μόνος του ο καταναλωτής με αλκοόλ.


Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το θέμα της ανάμιξης ενεργειακών ροφημάτων και αλκοόλ δεν έχει μελετηθεί όσο πρέπει, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button