Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επτασφράγιστο μυστικό οι προβλέψεις του πρωτόκολλου ψευδοκράτους-Τουρκίας παράδοσης του αεροδρομίου Λευκόνοικου στον τουρκικό στρατό

Είναι γνωστό ότι στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, ανακοινώθηκε επίσημα από τον τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα στην Κύπρο, Τατάρ, ότι το αεροδρόμιο Gecitkale (Λευκόνοικο), περνάει στα χέρια  του Τουρκικού στρατού, μετατρέποντά το σε τουρκική βάση ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφώ και μαχητικών αεροσκαφών .

Αυτή δεν είναι απλώς μια στρατιωτική κίνηση , καθώς είναι ευθυγραμμισμένη με το ανυπόστατο ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας", με το οποίο η Τουρκία  επιδιώκει να επεκτείνει τη θαλάσσια δικαιοδοσία και την επιρροή της σε τεράστιες  θαλάσσιες περιοχές της  ΝΑ Μεσογείου, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών να ανήκει σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Επτασφράγιστο μυστικό το πρωτόκολλο  ψευδοκράτους -Τουρκίας  παράδοσης του αεροδρομίου  Λευκόνοικου στον τουρκικό στρατό

Ωστόσο  το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία  για Ελλάδα και Κύπρο, αφού  αποκαλύπτει πως "παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το πρωτόκολλο μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας σχετικά με την παράδοση του αεροδρομίου του Λευκονίκου στον τουρκικό στρατό, με την αιτιολογία ότι αποτελεί απόρρητη στρατιωτική πληροφορία", επσημαίνοντας:

"Το κόμμα της αντιπολίτευσης λέει ότι δεν του έχουν δοθεί επαρκείς πληροφορίες πριν από την ψηφοφορία για το αμφισβητούμενο μέλλον του αεροδρομίου μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας σχετικά με την παράδοση του αεροδρομίου του Λευκόνοικου στον τουρκικό στρατό .

Το πρωτόκολλο, που υποστηρίχθηκε απροσδόκητα και από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα CTP της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε ομόφωνα από την τουρκοκυπριακή συνέλευση τον Ιανουάριο.

Οι  βουλευτές του ψευδοκράτους ψήφισαν  το πρωτόκολλο χωρίς να γνωρίζουν τις προβλέψεις-όρους του που παραμένουν μυστικοί

Το πρωτόκολλο «εκχώρησης του αεροδρομίου Gecitkale (Λευκόνοικο) και του δικαιώματος χρήσης του στη Διοίκηση των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων» δεν δημοσιεύεται σε καμία επίσημη ιστοσελίδα στο βορρά ή στην Τουρκία και οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να το αποκτήσει ή να το δει απορρίφθηκαν, καθώς είναι "διαβαθμισμένο και όχι δημόσια".

Πριν από την ομόφωνη ψηφοφορία στη συνέλευση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, διαβάστηκε ο στόχος του πρωτοκόλλου που είναι «η βελτίωση των φιλικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

Το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου αποκρύφθηκε με την αιτιολόγηση ότι «περιλαμβάνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες».

Η "κωλοτούμπα" της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα και οι εξηγήσεις που δόθηκαν

Το CTP έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στη χρήση του Λευκόνοικου από τον τουρκικό στρατό ως αεροδρόμιο προσγείωσης και κόμβου ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε μια συγκλονιστική ομιλία πριν από την ψηφοφορία, ο επικεφαλής του CTP Tufan Erhurman είπε ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει το πρωτόκολλο» επειδή το Λευκόνοικο «δεν θα γίνει στρατιωτική βάση» ή « θα φιλοξενεί πολεμικά αεροσκάφη».

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την ομόφωνη ψηφοφορία, θριαμβευτικά τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν το Λευκόνοικο ως «την πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT χαιρέτισε την ψηφοφορία ως "ιστορικό βήμα" που επισημοποίησε το "Gecitkale ως επίσημη βάση για τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV).

Το ίδιο πρωί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε ζωντανά σε ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ανακοινώνοντας: «Η Τουρκία έχει τώρα μια βάση UAV και UCAV στην ΤΔΒΚ».

Εν μέσω των εορταστικών αναφορών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και της έλλειψης διαφάνειας σχετικά με το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου, πολλοί βρήκαν τη δικαιολόγηση του Erhurman κάθε άλλο παρά πειστική.

«Η εξήγηση του Έρχουρμαν είναι ατυχής και δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο από τη γελοιοποίηση της νοημοσύνης μας», είπε ο Φικρί Μαρασαλή από το τουρκοκυπριακό Sol Hareket (Αριστερό Κίνημα).

Ο δημοσιογράφος Ulas Baris αντέδρασε επίσης στα social media: «Το Gecitkale είναι ήδη μια στρατιωτική βάση. Ο Έρχουρμαν είτε πιστεύει ότι είμαστε ηλίθιοι είτε αστειεύεται… Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

Πράγματι, δέκα ημέρες πριν από την ομόφωνη ψηφοφορία στη συνέλευση, οι βουλευτές του CTP Ongun Talat και Urun Solyali, που ήταν μέλη της υποεπιτροπής νομικών, πολιτικών και εξωτερικών υποθέσεων της συνέλευσης, είχαν καταψηφίσει το πρωτόκολλο.

Υπεραριθμούσαν με τις θετικές ψήφους των εκπροσώπων του κυβερνώντος συνασπισμού και το πρωτόκολλο παραπέμφθηκε στη συνέλευση.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αντίφαση, κατά την ομιλία του ο Erhurman είπε ότι ο Talat και ο Solyali απέρριψαν το πρωτόκολλο σε επίπεδο υποεπιτροπής επειδή «δεν τους δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες» σχετικά με την ουσία του.

«Ήμασταν σε μια θέση όπου έπρεπε να επικοινωνήσουμε οι ίδιοι με τις αρμόδιες αρχές», είπε ο Erhurman.

 Πρόσθεσε ότι το Λευκόνοικο θα μετατραπεί σε ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο χωρίς περαιτέρω πιστώσεις γης που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που το Ερτζάν/Τύμπου καταστεί με οποιονδήποτε τρόπο εκτός χρήσης, ότι δεν θα είναι στρατιωτική βάση ή κυρίαρχη στρατιωτική βάση, ότι θα χρησιμοποιηθεί για τον αεραθλητισμό και ότι η πολιτική αεροπορία θα το διατηρήσει υπό τον έλεγχό της.

Παραδεχόμενος ότι δεν είχε δει το κείμενο του πρωτοκόλλου, ο Erhurman είπε: «Οι πληροφορίες που μπορέσαμε να λάβουμε σχετικά με το πρωτόκολλο είναι… εντός των παραμέτρων που μόλις ανέφερα… Θεωρούμε ότι έχουμε λάβει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Επομένως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θετική μας ψήφος γίνεται με αυτές τις επιφυλάξεις και προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη εκτός αυτών των παραμέτρων, αυτό δεν θα ήταν κάτι που εγκρίνουμε».

Οι πληροφορίες ελήφθησαν από τον Erhurman σε κατ' ιδίαν συνάντηση με υψηλόβαθμο Τούρκο στρατιωτικό αξιωματούχο, ενώ  επιβεβαίωσε επίσης ανώνυμα ότι οι βουλευτές δεν είδαν το κείμενο του πρωτοκόλλου πριν από την ομόφωνη ψηφοφορία.

Η χρήση της στρατιωτικής βάσης του Λευκόνοικου κατά Κύπρου - Ελλάδας-Ισραήλ

Οι Τούρκοι δύνανται μέσω του Λευκόνοικου να προβούν σε  σημαντική ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων πριν τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον αποτελεί λίαν προωθημένη βάση για υποστήριξη αεροναυτικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο είτε μέσω drones που θα ενεργούν από αυτό, είτε με μαχητικά αεροσκάφη. 

Τέλος δύναται να σταθμεύσουν στην βάση του Λευκόνοικου ιπτάμενα τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας των Τούρκων, από τα οποία να ανεφοδιάζονται τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα δύναται να ενεργούν  κατά Κρήτης -Δωδεκανήσων συνεχώς.

Εκτός των ανωτέρω η Τουρκία  μπορεί  πλέον να απειλεί άλλες χώρες ή να λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως αυτές πχ το Ισραήλ να σπεύσουν προς υποστήριξη της Κύπρου

Αναφορικά δε από γεωστρατηγικής άποψης θα λέγαμε ότι με την τουρκική  στρατιωτική βάση του Λευκόνοικου, οι "γείτονες" εδραιώνουν την αντίληψη της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναβαθμίζοντας τη θέση τους στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η αντίδραση Ελλάδας-Κύπρου

Αυτή κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να συνίστανται σε τρείς πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά την κατεπείγουσα οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Κύπρο, στη βάση του χάρτη της Σεβίλλης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, "ψαλιδίζοντας" μια και καλή τα τουρκικά όνειρα περί "Γαλάζιας Πατρίδας".

Ο δεύτερος αφορά την όσο το δυνατόν ταχύτερη αμυντική θωράκιση της Κύπρου, με αγορά αρχικά από αυτήν μαχητικών αεροσκαφών- Φρεγατών-υποβρυχίων-αντιπλοϊκων και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ωστόσο τα παραπάνω ευρισκόμενα στην Κύπρο θα είναι εντός βεληνεκούς του τουρκικού πυροβολικού, drones, πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας.

Λύση στο πρόβλημα αυτό δύναται να δώσει η Ελλάδα, με τον τρίτο πυλώνα ενεργειών, που είναι η δημιουργία αεροναυτικών βάσεων της Κύπρου στην χώρα μας και συγκεκριμένα σε Κρήτη και Νότια Πελοπόνησο, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας.

Αυτή η κίνηση  προϋποθέτει είτε από πλευράς Ελλάδας είτε από πλευράς Κύπρου την προμήθεια αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, με τις  Ελληνικές Φρεγάτες Belhara και τα μαχητικά RAFALE να "γεμίζουν" την θαλάσσια περιοχή Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου.

 

 

 

 

Tags
Back to top button