Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα: Μετά τους υδρογονάνθρακες της Σομαλίας η Τουρκία στοχεύει στη Λιβύη

Όπως από την πρώτη στιγμή που το αποκαλύψαμε από το Πενταπόσταγμα, η αποστολή του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στη Σομαλία είναι απλά το πρώτο βήμα απομύζησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών που έχουν μετατραπεί de facto σε προτεκτοράτα της Τουρκίας.

Μιλάμε δηλαδή για Σομαλία, Λιβύη και πρόσφατα το νησιωτικό σύμπλεγμα στη δυτική Αφρική του Σάο Τομέ Πρίνσιπε που παρέδωσε επί της ουσίας την κυριαρχία του στην Άγκυρα.

Δημοσίευμα της πλέον φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak τονίζει πως οι ενεργειακές κινήσεις που έχει δρομολογήσει η Άγκυρα, θα επεκταθούν, μετά τη Σομαλία, στη Βόρεια Αφρική με στόχο την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα το επόμενο βήμα θα εστιάζεται στη Λιβύη.

Η Ημισέληνος του Πετρελαίου

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και καιρό, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη σχετική αδειοδότηση για έρευνες στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Λιβύης. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας επικεντρώνεται στη λεγόμενη «ημισέληνο πετρελαίου», μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Το θέμα τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους και στη συνέχεια κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στις ΗΠΑ.

Περιοχές που περιμένουν να εξερευνηθούν

Η Λιβύη, μέσω της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), επιθυμεί να αναπτύξει κοινά ενεργειακά έργα με την Τουρκία, ιδίως στον τομέα της εξόρυξης, παραγωγής και διανομής των υδρογονανθράκων. Σημειώνεται πως το 40% των κοιτασμάτων της Λιβύης, τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα, παραμένει ανεξερεύνητο, γεγονός που καθιστά την προσφυγή της Τρίπολης στην Άγκυρα απαραίτητη.

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης NOC, υπάρχουν 29 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και 12 κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ξηρά και θάλασσα. Τα χωρικά ύδατα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Λιβύης καλύπτουν μια ευρεία περιοχή από τα σύνορα με την Αίγυπτο έως την Τυνησία. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, όπως η Σίρτη, Murzuq, Bouri και Sabratha, υπάρχουν περιοχές που περιμένουν ακόμη να εξερευνηθούν.

Αξίζει να τονίσουμε κλείνοντας πως το Oruc Reis με την συνοδεία των δύο φρεγατών και του πλοίου υποστήριξης του τουρκικού στόλου μαζί με τα τρία συνοδά του σκάφη έχει καλύψει ήδη τα δύο τρίτα της Ερυθράς, πλέοντας προς το στενό των επιθέσεων των Χούθι και μετά το λιμάνι του Μογκαντίσου στη Σομαλία.

Tags
Back to top button