Η αμερικανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε χθες Τρίτη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου της Lockheed Martin, όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, σημειώνοντας πως υπάρχει ανησυχία ότι Ρωσία και Κίνα έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) εκτοξεύτηκε επιτυχώς από αεροσκάφος ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Σε προηγούμενες δοκιμές, ο πύραυλος δεν είχε αποκολληθεί από το αεροσκάφος.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι ταξιδεύουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με ταχύτητα 6.200 χλμ/ώρα, περίπου πενταπλάσια εκείνης του ήχου.
Έξι βραβεία στην Ελλάδα η πρώτη συγκομιδή για την JA Greece στο φεστιβάλ GEN-E στο Ταλίν της Εσθονίας
Σε μια ξεχωριστή επιτυχημένη δοκιμή υπερηχητικού όπλου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) παρουσίασε το "Operational Fires" ή OpFires: ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων που προσβάλλει στόχους με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια, διαπερνώντας την εχθρική αεροπορική άμυνα. Η DARPA έχει εξασφαλίσει 45 εκατομμύρια δολάρια για το OpFires από τον προϋπολογισμό του 2022.
Η Lockheed Martin φιλοδοξεί με μια τροποποίηση του συστήματος εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS να είναι ικανό να εκτοξεύσει το υπερηχητικό όπλο της DARPA. Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικά HIMARS παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι επιτυχείς δοκιμές σημειώθηκαν μετά την αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διαφορετικού τύπου υπερηχητικού πυραύλου, του C-HGB (Common Hypersonic Glide Body) στις 29 Ιουνίου στη Χαβάη.
Οι αμυντικές βιομηχανίες φιλοδοξούν να εξαργυρώσουν τη νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των υπερδυνάμεων και τη στροφή προς τα υπερηχητικά όπλα, όχι μόνο με την κατασκευή τους αλλά και με την ανάπτυξη νέων μηχανισμών ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.