Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστημονικό πείραμα: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόταση που έχει "πει' χιμπατζής; (Βίντεο)

Στη δεκαετία του 1970, ένας χιμπατζής ονόματι Nim Chimpsky έμεινε στην ιστορία, φτιάχνοντας τη μεγαλύτερη πρόταση που έχει καταγραφεί ποτέ από πίθηκο - 16 νοήματα στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα (ASL). Πιο συγκεκριμένα, ο Nim ήταν το επίκεντρο ενός ερευνητικού προγράμματος που είχε σκοπό να διερευνήσει αν οι χιμπατζήδες, οι πλησιέστεροι εξελικτικοί συγγενείς των ανθρώπων, μπορούσαν να μάθουν και να χρησιμοποιήσουν την ανθρώπινη γλώσσα.

Η μελέτη, γνωστή ως Project Nim, ξεκίνησε από τον ψυχολόγο Herbert Terrace του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Εμπνεύστηκε από προηγούμενη έρευνα με έναν χιμπατζή με το όνομα Washoe, στον οποίο είχε επίσης διδαχθεί ASL. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν τα πρωτεύοντα θηλαστικά μπορούσαν όχι μόνο να απομνημονεύουν νοήματα αλλά και να τα ενώνουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν φράσεις και προτάσεις με νόημα, όπως κάνουν οι άνθρωποι.

Ο Nim Chimpsky, που ονομάστηκε έτσι ως μια παιχνιδιάρικη νύξη προς τον γλωσσολόγο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η γλώσσα είναι ανθρώπινη, πέρασε αρκετά χρόνια διδασκόμενος ASL από μια ομάδα ερευνητών και φροντιστών. Ενώ ο Nim έμαθε πολλά μεμονωμένα νοήματα, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πρότασή του είχε 16 νοήματα. Αυτή η πρόταση, ωστόσο, δεν είχε τη γραμματική δομή που είναι χαρακτηριστική της ανθρώπινης γλώσσας, οδηγώντας σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το αν η χρήση νοημάτων από τον χιμπατζή χαρακτηρίζεται πραγματικά ως «γλώσσα».

Αν και η ικανότητα του Nim να συνδυάζει νοήματα ήταν εντυπωσιακή, οι ερευνητές κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι η επικοινωνία του αφορούσε περισσότερο τη μίμηση εκπαιδευτών και την έκφραση βασικών αναγκών παρά την επίδειξη κατανόησης σύνθετων γλωσσικών κανόνων. Τα νοήματα του Nim χρησιμοποιούνταν κυρίως για να ζητήσει τροφήπαιχνίδι ή άλλες άμεσες επιθυμίες, παρά για να μεταφέρει αφηρημένες σκέψεις ή συναισθήματα.

Η μελέτη έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της γλώσσας και τις γνωστικές ικανότητες των ζώων. Αν και δεν παρείχε πειστικές αποδείξεις ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να αποκτήσουν πλήρως τη γλώσσα με την ανθρώπινη έννοια, το Project Nim παραμένει ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη της νόησης και της επικοινωνίας των ζώων.

Tags
Back to top button