Ισραηλινοί επιστήμονες λένε ότι χρησιμοποίησαν μια φυσική χημική ουσία για να κάνουν τις πληγές των χοίρων να επουλώνονται δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι θα γινόταν διαφορετικά. Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν την ουσία για ανθρώπινη χρήση και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε επίσης να γίνει "μια εναλλακτική λύση αντιβιοτικών του μέλλοντος".
Το διινδολυλμεθάνιο (DIM) βρίσκεται στο μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα λαχανικά. Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν μελέτησε την επίδρασή του στα βακτήρια σε εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσε ότι βλάπτει την ικανότητά τους να λειτουργούν.
Οι επιστήμονες πήραν χοίρους, ο καθένας με διάφορες πληγές, και αντιμετώπισαν τις πληγές τους είτε με αντιβιοτικά είτε με μια συνθετική μορφή DIM. Οι πληγές που αντιμετωπίστηκαν με αντιβιοτικά χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 10 ημέρες για να κλείσουν πλήρως, ενώ οι πληγές που αντιμετωπίστηκαν με μια αλοιφή με βάση τη DIM χρειάστηκαν πέντε ημέρες.
Ο καθηγητής Ariel Kushmaro και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Pharmaceutics και εργάζονται για την ανάπτυξη της χημικής ουσίας σε αλοιφή για ζώα. Διερευνούν επίσης αν έχει οφέλη για την υγεία ως πρόσθετο τροφίμων για τα ζώα.
"Αυτό που είδαμε στο πείραμά μας ήταν ότι οι πληγές επουλώθηκαν ταχύτερα όταν τους χορηγήθηκε DIM", δήλωσε ο Kushmaro στους Times of Israel.
Είδαν επίσης γιατί
"Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν το στρώμα των βακτηρίων που βρίσκεται πάνω στην πληγή. Ένα στρώμα νέου ιστού αναπτύσσεται, αλλά έχετε επίσης νεκρό ιστό και νεκρά βακτήρια. Με το DIM, καθώς τα βακτήρια δεν σκοτώνονται στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει στρώμα νεκρού ιστού και νεκρά βακτήρια, οπότε η σύγκλειση είναι ταχύτερη".
Μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι να δοκιμάσει τη DIM σε ανθρώπινα τραύματα και να συμβάλει στην έναρξη μιας νέας προσέγγισης στην ανθρώπινη ιατρική. Ο Kushmaro δήλωσε ότι η έρευνά του είναι συναρπαστική λόγω του μηχανισμού που απεικονίζει. "Αυτό αλλάζει τα δεδομένα και αποτελεί μια νέα ιδέα για την αντιμικροβιακή θεραπεία", δήλωσε ο Kushmaro.
Προειδοποιούν οι Κινέζοι επιστήμονες: Άγνωστα μικρόβια μέσα σε παγετώνες στην Τακλαμακάν μπορεί να πυροδοτήσουν πανδημίες
Πρόσθεσε ότι, ενώ η προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική από τα αντιβιοτικά, θα μπορούσε να γίνει βασικό στοιχείο της καταπολέμησης των βακτηρίων στο μέλλον, όπως είναι σήμερα τα αντιβιοτικά.
Το DIM παρεμβαίνει στην επικοινωνία μεταξύ των βακτηρίων, παρόμοια με τους παρεμβολείς σημάτων που παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μέσω ραδιοφώνου ή κινητού τηλεφώνου. "Τα βακτήρια "μιλάνε" μεταξύ τους χρησιμοποιώντας χημικά σήματα και μπλοκάροντας ή παρεμποδίζοντας αυτή την επικοινωνία απομονώνετε κάθε βακτήριο ώστε να είναι μόνο του", δήλωσε ο Kushmaro.
"Αυτή η επικοινωνία ωθεί τα βακτήρια να εκφράζουν ιογόνα γονίδια και όταν δεν το κάνουν αυτό γίνονται λιγότερο ιογόνα και πιο ευάλωτα στα αντιβιοτικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα".
Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνώς για τις δυνατότητες αναστολής των βακτηρίων μέσω της βλάβης της επικοινωνίας και ο Kushmaro δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η έρευνά του θα συμβάλει σημαντικά.
Ο Kushmaro και οι συνάδελφοί του, μεταξύ των οποίων η Δρ Karina Golberg και ο καθηγητής Robert Marks, ελπίζουν να έχουν ένα προϊόν εγκεκριμένο για ζώα εντός πέντε ετών. Η DIM χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά μια ολοκαίνουργια χρήση θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτυχθεί και να λάβει έγκριση, οπότε ο Kushmaro πιστεύει ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία προτού αναπτυχθεί οποιοδήποτε προϊόν για τον άνθρωπο.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι πολύ αισιόδοξος για τις δυνατότητές του.
"Αυτή η ιδέα της παρεμπόδισης της επικοινωνίας μεταξύ των βακτηρίων με κάποιο τρόπο υπόσχεται περισσότερα από τα αντιβιοτικά", δήλωσε ο Kushmaro. "Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση για τα αντιβιοτικά του μέλλοντος".