Αρχίζει και πάλι να θερμαίνεται το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα με αφορμή τα Περιβαλλοντικά Πάρκα που θέλει να δημιουργήσει η Ελλάδα και ειδικά αυτό στις Κυκλάδες.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με διαρροές μέσω πηγών του επανήλθε με απειλές του τύπου «δεν θα δεχτούμε de facto καταστάσεις».
«Ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι στις 08 Απριλίου 2024 θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο δεν θα γίνουν αποδεκτές. Ως Υπουργείο είμαστε σε ετοιμότητα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος» ανάφεραν συγκεκριμένα οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την Χουριέτ.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία επανήλθε με το θέμα αποστρατικοποίησης νησιού του Ανατολικού Αιγαίου. Αφορμή αυτή την φορά στάθηκε μια απλή άσκηση πυρών στο πεδίο βολής Πετρωτών στη Θράκη, για τις ανάγκες της οποίας δεσμεύτηκε περιοχή από τις 24 έως τις 25 Απριλίου που φτάνει σε κοντινή απόσταση από την Σαμοθράκη.
Αυτό ήταν αρκετό για την Άγκυρα να επανέλθει θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης της Σαμοθράκης.
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδινε στη δημοσιότητα βίντεο από την επίσκεψη του Έλληνα αξιωματικού σε τουρκική μονάδα στην Ανδριανούπολη στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Η ανάρτηση εκτός από το βίντεο συνοδευόταν από το εξής κείμενο: «Στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Διοικητής της Ελληνικής 3ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Γεώργιος Μπέλλος και ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Αλεξόπουλος επισκέφτηκαν την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού».
Σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένη στο πλαίσιο των ΜΟΕ ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.
Λήμνος και Σαμοθράκη
Η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατιωτικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.
Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, RustuAras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του: "Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί κατ' εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα" (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309). Παρόμοιες διαβεβαιώσεις εδόθησαν σχετικώς, κατά την ίδια περίοδο, εκ μέρους της Τουρκίας προς τις Κυβερνήσεις τρίτων ενδιαφερομένων χωρών.