Κύρια θέματα,Κίνα • 02/05/2022 - 07:59
Επικείμενη εισβολή στην Ταϊβάν: Έκτακτη σύσκεψη Βρετανίας-ΗΠΑ για πόλεμο με Κίνα- Διάσκεψη τραπεζιτών στo Πεκίνο για κυρώσεις
Eκτακτη διάσκεψη τραπεζιτών στην Κίνα
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Μόνο τυχαία δεν ήταν όσα είπε ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας για επικείμενη σύρραξη με την Κίνα καθώς όπως αποκαλύπτεται ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν στον σχεδιασμό κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πολέμου με το Πεκίνο λόγω της Ταιβάν.
Όλα δείχνουν πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία καθώς το Πεκίνο συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με εγχώριες και ξένες τράπεζες για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από αμερικανικές κυρώσεις.
Η αιτία είναι η επικείμενη εισβολή στην Ταιβάν.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Σχέδια έκτακτης ανάγκης ΗΠΑ-Βρετανίας για Ταϊβάν
Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν συνομιλίες ανώτατου επιπέδου με τη Βρετανία για το πώς μπορούν να συνεργαστούν στενότερα για να ενισχύσουν την αποτροπή της Ταιβάν και να διερευνήσουν για πρώτη φορά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση έναρξης πολέμου.
Ο Kurt Campbell, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τον Ινδο-Ειρηνικό, και η Laura Rosenberger, η κορυφαία αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τομέα ευθύνης την Κίνα, είχαν διήμερη συνάντηση στις αρχές Μαρτίου για το θέμα της Ταϊβάν με εκπροσώπους της Βρετανίας.
Τρία άτομα που γνωρίζουν για το θέμα, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με ευρωπαίους συμμάχους, όπως τη Βρετανία, για την ολοένα και πιο δυναμική στάση του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν.
Ο διάλογος για την Ταϊβάν προορίζεται να συμπληρώσει τις πιο προχωρημένες συζητήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία και την Αυστραλία καθώς το Πεκίνο εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.
Ο ναύαρχος John Aquilino, επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, είπε τον περασμένο μήνα στους Financial Times κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αυστραλία ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε τον κίνδυνο που ενέχει η Κίνα για την Ταϊβάν.
Σχέδια έκτακτης ανάγκης – Παρουσιάστηκαν απόρρητες πληροφορίες
Ένας από τους Αξιωματούχους είπε ότι η συνάντηση για την Ταϊβάν αφορούσε τα πάντα, από το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ενισχύσει πιο διπλωματικά την Ταϊπέι μέχρι τις συζητήσεις για την ενίσχυση της αποτροπής στην Ασία.
Περιλάμβανε επίσης συνομιλίες για τον ρόλο που θα έπαιζε η Βρετανία εάν οι ΗΠΑ κατέληγαν σε πόλεμο(!) με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Ο Αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε σε ορισμένους συμμάχους πληροφορίες για την Ταϊβάν που προηγουμένως χαρακτηριζόταν ως «NOFORN» – μια ονομασία που απαγορεύει την ανταλλαγή πληροφοριών με ξένους αξιωματούχους.
Ένας βρετανός αξιωματούχος είπε ότι η συνάντηση ήταν «σε υψηλό επίπεδο» και η «πιο σημαντική» συζήτηση μεταξύ των χωρών για την Ταϊβάν μέχρι σήμερα. Είπε ότι ήταν μέρος μιας «βαθύτερης συνομιλίας πολιτικής» που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Φυσικά, ο σχεδιασμός της κρίσης ήταν ένα μεγάλο κομμάτι οποιασδήποτε τέτοιας συζήτησης για την Ταϊβάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Ράιαν Χας, ειδικός στην Ταϊβάν στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, είπε ότι ήταν έξυπνο να αυξηθούν οι διαβουλεύσεις σχετικά με την Ταϊβάν, τόσο για να μειωθούν οι πιθανότητες πολέμου όσο και για να προετοιμαστούν για πιθανή σύγκρουση, δεδομένου του «σκηνικού της Ουκρανίας».
«Είναι συνετό για τους Αμερικανούς αξιωματούχους να διαβουλεύονται αθόρυβα με τους εταίρους για το τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν και, αν χρειαστεί, να ανταποκριθούν αποφασιστικά στις προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί», είπε ο Χας.
“Παγκόσμιο ζήτημα η αποτροπή της Κίνας”
Ο Χάινο Κλινκ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου στην Ασία, χαιρέτισε τις διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Βρετανίας για την Ταϊβάν.
«Η αποτροπή της κινεζικής επιθετικότητας κατά της Ταϊβάν είναι προς το συμφέρον όλων. Δεν είναι μόνο ένα θέμα Ινδο-Ειρηνικού, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα», είπε ο Κλινκ.
«Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ δεν υπολογίζουν ότι η Γερμανία ή η Γαλλία θα στείλουν πολεμικά πλοία ή η Βρετανία θα στείλει αεροπλανοφόρο σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν. Αλλά όταν αυτές οι χώρες στέλνουν πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή διέρχονται από τα στενά της Ταϊβάν, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Κίνα».
Ανώτερος Ταϊβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η Ταϊπέι γνώριζε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμπλέξουν περισσότερους συμμάχους στον σχεδιασμό της για την Ταϊβάν.
«Το έκαναν με την Ιαπωνία και την Αυστραλία και τώρα προσπαθούν να το κάνουν με τη Βρετανία», είπε.
Διπλωμάτες σε τρεις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού είπαν ότι η ενισχυμένη πρωτοβουλία ΗΠΑ-Βρετανίας ανέβασε την αμερικανική δέσμευση στην Ταϊβάν σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο.
Η Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει ρόλο στην Ασία. «Πρέπει να προλάβουμε τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό, συνεργαζόμενοι με συμμάχους όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία για να διασφαλίσουμε ότι ο Ειρηνικός προστατεύεται», είπε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατίες όπως η Ταϊβάν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».
Η Κίνα ετοιμάζεται για αμερικανικές κυρώσεις
Παράλληλα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση με εγχώριες και ξένες τράπεζες για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό από αμερικανικές κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ίδια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν κατά του Πεκίνου σε περίπτωση περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης ή άλλης κρίσης.
Πραγματοποιήθηκε διάσκεψη με τραπεζίτες
“Η εσωτερική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, περιελάβανε στελέχη της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, καθώς και στελέχη από δεκάδες τοπικούς και διεθνείς δανειστές όπως η HSBC” ανέφερε Αξιωματούχος.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας είπε ότι στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν όλες οι μεγάλες ξένες και εγχώριες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Πρόσθεσαν ότι η συνάντηση ξεκίνησε με τις παρατηρήσεις ενός ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που είπε ότι η κυβέρνηση Σι είχε τεθεί σε επιφυλακή λόγω της ικανότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε δολάρια.
Οι αξιωματούχοι και οι παρευρισκόμενοι δεν ανέφεραν συγκεκριμένα σενάρια, αλλά ένα πιθανό έναυσμα για τέτοιες κυρώσεις πιστεύεται ότι είναι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Η εισβολή στην Ταϊβάν ο λόγος
«Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, η αποσύνδεση της κινεζικής και της δυτικής οικονομίας θα είναι πολύ πιο σοβαρή από τη Ρωσία, επειδή το οικονομικό αποτύπωμα της Κίνας αγγίζει κάθε μέρος του κόσμου», είπε ένας από τους Αξιωματούχους.
Ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research στο Χονγκ Κονγκ, είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε δίκιο να ανησυχεί «επειδή έχει πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις και οι συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ είναι καταστροφικές».
Ανώτερες ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Yi Huiman, προέδρου της China Securities Regulatory Commission, και του Xiao Gang, ο οποίος ήταν επικεφαλής του CSRC από το 2013 έως το 2016, ρώτησαν τους παρευρισκόμενους τραπεζίτες τι θα μπορούσε να γίνει για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του έθνους στο εξωτερικό, ειδικά των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα.
Οι τεράστιες συμμετοχές της Κίνας σε δολάρια κυμαίνονται από ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως κτίρια γραφείων της Νέας Υόρκης. Η κρατική Dajia Insurance Group, για παράδειγμα, κατέχει την Waldorf Astoria New York.
«Κανείς στο χώρο δεν μπορούσε να σκεφτεί μια καλή λύση στο πρόβλημα», είπε ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για τη συνάντηση. «Το τραπεζικό σύστημα της Κίνας δεν είναι προετοιμασμένο για πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων σε δολάρια ή αποκλεισμό από το σύστημα Swift όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Ρωσία».
Η HSBC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Τί πρότειναν οι τραπεζίτες – Το ρίσκο των ΗΠΑ
Ορισμένοι τραπεζίτες πρότειναν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να απαιτήσει από τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν όλα τα συναλλαγματικά τους έσοδα με ρενμίνμπι (κινεζικό Γουάν) για να αυξήσουν τα onshore αποθέματά της σε δολάρια. Επί του παρόντος, επιτρέπεται στους εξαγωγείς να διατηρούν ένα μέρος των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα για μελλοντική χρήση.
Άλλοι πρότειναν μια «σημαντική» περικοπή στην ποσόστωση των 50.000 δολαρίων που επιτρέπεται να αγοράζουν κάθε χρόνο οι Κινέζοι υπήκοοι για ταξίδια στο εξωτερικό, εκπαίδευση και άλλες αγορές offshore.
Όταν ένας αξιωματούχος ρώτησε τους Κινέζους τραπεζίτες εάν μπορούσαν να διαφοροποιηθούν με περισσότερα γεν ή περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από το ευρώ, η απάντηση ήταν αρνητική με το αιτολογικό ότι η ιδέα δεν ήταν πρακτική.
Ορισμένοι τραπεζίτες που ήταν παρόντες, ωστόσο, αμφέβαλλαν εάν η Ουάσιγκτον θα μπορούσε ποτέ να αντέξει οικονομικά να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, δεδομένης της θέσης της ως της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια και της στενής εμπορικής σχέσης με τις ΗΠΑ.
«Είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν τεράστιες κυρώσεις κατά της Κίνας», συμφώνησε ο Collier.
«Είναι σαν μια αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή σε έναν πυρηνικό πόλεμο».