Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Επίκειται σφοδρή σύγκρουση Τραμπ-Νετανιάχου για την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία-Αναφορά και στην Ελλάδα

Καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας φαίνεται να βελτιώνονται από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τότε που μπήκε στο Οβάλ Γραφείο, συζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την πιθανή επανέναρξη των πωλήσεων αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.

Η πώληση αυτών των μαχητικών ως γνωστόν, ανεστάλη μετά την απόκτηση ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία.

Χωρίς μετρητά δεν υπάρχει ελευθερία! Η ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ με κάρτα θα σταματήσει

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν φέρεται επίσης να έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη συνάντησή τους στα τέλη Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι μπορεί να προσαρμόσει το δρομολόγιό του για το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή ώστε να συμπεριλάβει μια επίσκεψη στην Τουρκία, αποκαλώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν «εξαιρετικό οικοδεσπότη».

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν ανησυχούν Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι βλέπουν τις νεο-οθωμανικές πολιτικές της Τουρκίας ως στρατηγική απειλή για το Ισραήλ, ειδικά στην Συρία.

Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν διεξάγει μια σειρά διαπραγματεύσεων στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη μείωση των εντάσεων μεταξύ τους, ειδικά στη Συρία, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Το κράτος σφίγγει τη θηλιά για την πιστοποίηση ανελκυστήρων με εξοντωτικά πρόστιμα! Μέχρι της 30 Ιουνίου η προθεσμία

 Η Τουρκία τοποθετείται ολοένα και περισσότερο ως αντίπαλος του Ισραήλ, με τον Ερντογάν να ζητά ανοιχτά την καταστροφή του Ισραήλ και μάλιστα να παροτρύνει τα μουσουλμανικά έθνη να σχηματίσουν συνασπισμό εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Σημειώνεται ότι στις 30 Μαρτίου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Είθε ο Αλλάχ να καταστρέψει το Σιωνιστικό Ισραήλ στο όνομά του», κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης.

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία έχει αναλάβει πιο επιθετική δράση στη Συρία, παίζοντας βασικό ρόλο στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο μέσω της υποστήριξής της προς την τζιχαντιστική ανταρτική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία τελικά αντικατέστησε τον Άσαντ.

Η Τουρκία συνέχισε να υποστηρίζει τον ηγέτη της HTS, πλέον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σαράα, και έχει αυξήσει τους στρατιωτικούς δεσμούς και τη συνεργασία με τη νέα συριακή κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκτήσει στρατηγική θέση στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ την Κυριακή ότι το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην πώληση του F-35 στην Τουρκία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις ΗΠΑ, ενώ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα στον Ρούμπιο.

Σύμφωνα με το Army Radio, ο Νετανιάχου φέρεται να πιστεύει ότι η πώληση θα μπορούσε να προχωρήσει παρά τις ανησυχίες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θεωρεί οποιοδήποτε σενάριο στο οποίο η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα είναι εξοπλισμένη με τα ίδια προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ως σοβαρή απειλή για το μακροχρόνιο δόγμα ΗΠΑ-Ισραήλ που διασφαλίζει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα (QME) του Ισραήλ έναντι των περιφερειακών αντιπάλων.

Το Ισραήλ δεν είναι το μόνο έθνος που εκφράζει ανησυχία για την επανέναρξη των πωλήσεων F-35 στην Τουρκία.

Η Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει συχνά συγκρούστηκε με την Τουρκία, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της.

 Την περασμένη εβδομάδα, μια διακομματική ομάδα 22 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στον Τραμπ ενόψει της επερχόμενης συνάντησής του με τον Ερντογάν, προτρέποντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ «να θέσει διάφορα θέματα ανησυχίας σε μια επερχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο».

Τα «θέματα ανησυχίας» περιελάμβαναν την επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει το αεροσκάφος F-35, την εδαφική ακεραιότητα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, την υποστήριξη του Ερντογάν σε ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως η HTS και η Χαμάς, και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία μετά τη σύλληψη πολιτικών αντιπάλων του.

Οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου προειδοποίησαν: «Η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολιτικές που υποστηρίζουν αντιπάλους του ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία».

Τα μέλη κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει δείξει ότι η προσωπική και πολιτική του ατζέντα δεν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ».

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για αναφορές ότι ο Τραμπ μπορεί να συμπεριλάβει τις πωλήσεις F-35 στη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με το Βασίλειο.

Ωστόσο, υπάρχει λιγότερη ανησυχία για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ, μπορει να είναι ένας δυναμικός ηγέτης και επιχειρηματίας, έχει όμως μικρή ιστορική γνώση, και δεν γνωρίζει πολύ καλά πολιτικές επιστήμες.

Το λέμε αυτό διότι μιλώντας με ηγέτες σαν τον δικτάτορα Ερντογάν, δεν κατανοεί ότι κάθε συμφωνία μαζί του, ρίχνει νερό στο μύλο των νεο-οθωμανικών ονειρώξεων κατά της Ελλάδος, της Κύπρου, του Ισραήλ, και της Αιγύπτου, εμπλουτισμένες με μπόλικο ακραίο ισλάμ.

Η δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο, βάζει όρια σε ηγέτες-δολοφόνους όπως τον Τούρκο πρόεδρο, τον Σύρο, και πολλούς άλλους, που αναζητούν εναγωνίως νομιμοποίηση για να συνεχίζουν το άκρως επικίνδυνο έργο τους.     

 

Tags
Back to top button