Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επίδειξη δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων στους νεο-Οθωμανούς η άσκηση με πυρά στην Ρόδο με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-23» (Βίντεο)

Βολές με πραγματικά πυρά των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων της Ρόδου είχαμε χθες τελευταία ημέρα της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-23».

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-23», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 1 ζεύγους αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η μεγιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων και η προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Η άσκηση περιέλαβε την εξέταση επιχειρησιακών αντικειμένων σε αμυντικές επιχειρήσεις με πραγματοποίηση βολών όλμων, πυροβολικού και αρμάτων, σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Κατά την διάρκεια της άσκησης, εξετάστηκαν και επιπλέον επεισόδια μεταξύ των οποίων η διακομιδή και αεροδιακομιδή τραυματία, καθώς και λοιπά αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν o Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, o Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Τουρκία της «νέας εποχής» στα ελληνοτουρκικά επιμένει: Δεν μπορείτε να κάνετε ασκήσεις σε Ρόδο

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει θέσει  και συνεχίζει να θέτει θέμα για αποστρατικοποίηση Ρόδου, Καστελορίζου, Καρπάθου και Κάσσου, αλλά και όλων των νησιών πρώτης γραμμής στο Ανατολικό Αιγαίο.

Οι Τούρκοι προβάλουν ότι τόσο η Ρόδος όσο και η Τήλος υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης βάση της συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Το αστείο βέβαια είναι πως η Τουρκία δεν έχει συνυπογράψει την συγκεκριμένη συνθήκη οπότε δεν της πέφτει λόγος.

Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα)

Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Τα νησιά μας και τα μάτια μας, αφού οι Τούρκοι υποχωρούν πρόσκαιρα, αλλά θα ξαναεπανέλθουν απαιτώντας να βάλουν χέρι στο ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και άλλων περιοχών, για να ελέγξουν το ελληνικό Αρχιπέλαγος. 

Tags
Back to top button