Κύρια θέματα,Βαλκάνια • 12/05/2022 - 11:31
Επεισόδιο Ουγγαρίας-Κροατίας - "Θέμα συνόρων" έθεσε ο Β.Όρμπαν: "Τμήματα της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την χώρα μας"!
Στόχος η ακύρωση της Συνθήκης του Τριανόν;
Για “Ουγγρικό αλυτρωτισμό” και για “εδαφικές φιλοδοξίες” κατηγορεί τον Β.Ορμπάν η Κροατία μετά τις δηλώσεις του “ότι τμήματα της ακτής της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την Ουγγαρία”.
Ο Ορμπάν αναφερόταν στο λιμάνι της Ριέκα στη βόρεια Αδριατική, το κύριο ουγγρικό λιμάνι όταν η Κροατία ήταν μέρος της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.
Το Ζάγκρεμπ αντιλήφθηκε ότι η Ουγγαρία ανοίγει θέμα συνόρων προσβλέποντας σε ακύρωση της Συνθήκης του Τριανόν του 1920.
Κάλεσε τον Oύγγρο πρεσβευτή
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι τμήματα της ακτής της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την Ουγγαρία και ότι «όσοι έχουν θάλασσα και λιμάνια μπορούν επομένως να φέρουν πετρέλαιο, με τα δεξαμενόπλοια».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο με την Κροατία και επικρίθηκαν σκληρά από Κροάτες αξιωματούχους, αναφέρει το Bloomberg.
«Καταδικάζουμε οποιεσδήποτε εδαφικές φιλοδοξίες έναντι άλλων κυρίαρχων χωρών», δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας.
Η κροατική κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον Oύγγρο πρεσβευτή στο Ζάγκρεμπ για τους ισχυρισμούς του Ορμπαν.
Bloomberg: «Μεγάλη Ουγγαρία»
Ο Ορμπαν έχει ενοχλήσει τους γείτονές του στο παρελθόν, με ισχυρισμούς για την εδαφική ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης στο Facebook το 2020 χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» που περιελάμβανε περιοχές τις οποίες είχε χάσει η Βουδαπέστη, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Τριανόν του 1920 με την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Η Κροατία, η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της Αδριατικής, με τη Σλοβενία, για περισσότερο από έναν αιώνα, προσβλήθηκε από το σχόλιο του Ορμπαν ότι «το έδαφος αφαιρέθηκε από τους Ούγγρους».
«Οσοι έχουν θάλασσα και λιμάνια μπορούν να φέρουν πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια. Αν δεν μας το είχε πάρει, θα είχαμε λιμάνι», είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας.
είναι η συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου του 1920 στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των συμμάχων Χωρών της Αντάντ καθώς και των ΗΠΑ αφενός, και της Ουγγαρίας, αφετέρου, μιας εκ των διαδόχων της Αυστροουγγαρίας.
Η Ουγγαρία έχασε τα 3/4 του εδάφους της και το 65% του πληθυσμού της. Μάλιστα, ορισμένες περιοχές από αυτές που απώλεσε η Ουγγαρία (θύλακας του Σέκελι, νότια Ρουθηνία των Καρπαθίων, νότια Σλοβακία, τμήματα της Βοϊβοδίνας και τμήματα της δυτικής Τρανσυλβανίας κοντά στα σημερινά ουγγρικά σύνορα και το Σέκελι) είχαν ουγγρική πλειοψηφία, η οποία σε ορισμένες περιοχές όπως το Σέκελι ξεπερνούσε το 80%.
Συγκεκριμένα η Ουγγαρία έχασε τα ακόλουθα εδάφη:
- την Κροατία και τη Σλοβενία που προσαρτήθηκαν στο νέο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.
- τη Σλοβακία και τη Ρουθηνία που παραχωρήθηκαν στη Τσεχοσλοβακία.
- την Τρανσυλβανία και το Βανάτο του Τέμεσβαρ που παραχωρήθηκαν στη Ρουμανία, αν και το Βανάτο το διεκδικούσε η Σερβία.
- Γενικά το μεγαλύτερο μέρος παραχωρήθηκε στη Ρουμανία, στη Γιουγκοσλαβία και στην Τσεχοσλοβακία.
«Ακολουθεί τον Πούτιν»
Το θέμα του ουγγρικού αλυτρωτισμού τίθεται σε μια στιγμή που ο πρώην σύμμαχος του Βίκτορ Ορμπαν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να καταλάβει εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Ορμπάν συγκρούστηκε με τους εταίρους του στην ΕΕ για τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, αποκαλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αντίπαλο».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συχνά παρουσιάζεται ως ο ηγέτης όχι μόνο των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουγγαρίας, αλλά και των «εκατομμυρίων» Ούγγρων που ζουν σε γειτονικές χώρες, στους οποίους έχουν χορηγηθεί ιθαγένεια και δικαιώματα ψήφου από την κυβέρνησή του. Ωστόσο, απορρίπτει την κριτική ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες έναντι άλλων κρατών.
Aργότερα, η κροατική κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει τις δηλώσεις Ορμπάν.
“Η Κροατία παρεξήγησε τα σχόλια του πρωθυπουργού Ορμπαν” ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Τάμας Μέντσερ, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.
«Ο πρωθυπουργός ανέφερε ένα ιστορικό γεγονός», είπε ο Μέντσερ.
«Ελπίζουμε ότι οι κροάτες φίλοι μας δεν θα ενδώσουν στην υστερία του Τύπου», τόνισε.