Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 3 Μαΐου: Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας

Ο Τιμόθεος ήταν κληρικός και κλήθηκε από τον ηγεμόνα της Θηβαΐδος της Αιγύπτου να δώσει εξηγήσεις για τη δράση και τα βιβλία που μελετούσε. Τότε, βασανίστηκε υποδειγματικά, αφού ομολόγησε ότι τα ιερά βιβλία βοηθούν τον άνθρωπο, που τα μελετά με σεβασμό κι αγάπη, να προσκαλεί τη συμπαράσταση των Αγίων Αγγέλων.

Κατόπιν, νόμιζε ο ηγεμόνας ότι με κολακείες θα έπειθε τη Μαύρα να θυσιάσει στα είδωλα και να παρακινήσει και το σύζυγό της.  Αντίθετα, με θάρρος ομολόγησε κι εκείνη πίστη στον Αναστημένο Ιησού. Μετά από πολύμορφες δοκιμασίες για δέκα μέρες, το ζεύγος Τιμόθεος και Μαύρα παρέδωσαν το πνεύμα τους, μένοντας στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ήρωες της πίστεως, αλλά και της σταθερής συντροφικότητας των συζύγων, που είναι μαζί και στα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, μέχρι θανάτου.

Σήμερα, πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων ναών επονόματι των Αγίων στο Κοιλάνι Λεμεσού, στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια και παρεκκλήσι στην Αγλαντζιά.

Ο Άγιος Πέτρος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Έζησε στα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του διακρίνονταν στον  πλούτο, αλλά και στην ευσέβεια και τη φιλανθρωπία, οι οποίοι εξέθρεψαν τα πέντε παιδιά τους με παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Όταν χήρεψε η Επισκοπή Άργους, η οποία εξαρτιόταν διοικητικά από την Μητρόπολη Κορίνθου, Αργείοι και Ναυπλιείς απευθύνονται προς τον Επίσκοπο Παύλο ζητώντας επίμονα ως Επίσκοπο της περιοχής τους τον αδελφό του Πέτρο. Ο Άγιος κάμπτεται και αποδέχεται τη θέση του Επισκόπου.

Ως Ιεράρχης αναδεικνύεται τύπος των πιστών σε όλα αθορύβως. Δίδασκε αδιάλειπτα με τα λόγια και τα έργα. Όλοι φωτίζονται από το φως της αλήθειας και το παράδειγμά του. Τούτο μαρτυρούν οι διασωθέντες επτά λόγοι του. Κοιμήθηκε ειρηνικά περί το 925 μ.Χ.

Η ανάσταση του Κυρίου προσέφερε στον άνθρωπο την αθανασία και πλημμύρισε τα πάντα με φως, χαρά, ειρήνη και αγάπη.

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Tags
Back to top button