Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 19 Οκτωβρίου: Μνήμη του Αγίου Μνάσωνα, επισκόπου Ταμασού

Τη μνήμη του Προφήτη Ιωήλ, το όνομα του οποίου σημαίνει «αγάπη Κυρίου», του Αγίου Μνάσωνα, επισκόπου Ταμασέων, που ήταν μαθητής των Αποστόλων και διάδοχος του Αγίου Ηρακλειδίου, και του Οσίου Ιωάννη του θαυματουργού, που ασκήτεψε στο όρος της Ρίλας στη Βουλγαρία και ίδρυσε εκεί την ομώνυμη Ιερά Μονή, τιμά σήμερα η Αγία μας Εκκλησία.

Ο Άγιος Μνάσων καταγόμενος από ειδωλολατρική οικογένεια, ασπάστηκε το Χριστιανισμό μετά από συνάντηση που είχε στη Ρώμη με κάποιους από τους εβδομήκοντα Αποστόλους. Καιόμενος από ένθεο ζήλο, πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου συνάντησε τους Αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη και έλαβε την ευλογία τους.

Τέτοια ήταν η εκτίμηση που έτρεφε η πρώτη Εκκλησία προς το πρόσωπό του, ώστε o Ευαγγελιστής Λουκάς, στις Πράξεις των Αποστόλων, τον ονομάζει  «αρχαίο μαθητή» της Εκκλησίας, σημειώνοντας πως στο σπίτι του είχαν φιλοξενηθεί ο Απόστολος Παύλος καθώς και άλλοι Απόστολοι.

Στην περιοχή της Ταμασού, ο Μνάσων ασκήτεψε σε σπήλαιο αρχικά μαζί με το διδάσκαλό του Ηρακλείδιο και, ως πιστός μαθητής, τον βοήθησε αργότερα στη διάδοση του Ευαγγελίου. Όταν με τη χάρη του Θεού, ο Ηρακλείδιος προείδε το τέλος της επίγειας ζωής του, χειροτόνησε το Μνάσωνα στην επισκοπή Ταμασέων, την οποία ποίμανε διδάσκοντας και θαυματουργώντας, μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ, λίγο πριν από την κοίμησή του, όρισε ως διάδοχό του το Ρόδωνα.

Να αναφέρουμε ότι το 2007, μετά από οκτώ αιώνες, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄, η επισκοπή Ταμασού ανασυστήθηκε ως μία εκ των νεοϊδρυθέντων Μητροπόλεων της Παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας μας. Η διεύρυνση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου πρώτιστο στόχο έχει την εκπλήρωση του οράματος του Χρυσοστόμου Β΄, για την καλύτερη φροντίδα και διαποίμανση του λαού του Θεού. 

Οι πιστοί καλούμαστε να βιώνουμε το έργο των Αγίων μας με τη συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία και γενικά στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Tags
Back to top button