Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 11 Νοεμβρίου: Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του  Μεγαλομάρτυρος Μηνά και πανηγυρίζει το ομώνυμο Μοναστήρι κοντά στο χωριό Βάβλα Λάρνακας, ο ομώνυμος ναός στο Δήμο Γερίου και στην κοινότητα Νέο Χωριό Πάφου. Τιμούμε επίσης τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Στεφανίδος και του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου.

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Έφηβος ακόμη έγινε χριστιανός και επέλεξε να σταδιοδρομήσει στο ιππικό του Ρωμαϊκού στρατού, στο οποίο διακρίθηκε για τη φρόνηση και το ανδρείο του σθένος. Όταν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των χριστιανών, ο Μηνάς απεκδύθηκε τα στρατιωτικά του καθήκοντα και έγινε ασκητής ενδυόμενος το μοναχικό σχήμα.

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, μετά από θεία αποκάλυψη ότι είχε φτάσει η ώρα του μαρτυρίου, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία ομολόγησε το Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό ως αληθινό Θεό. Τότε οδηγήθηκε στη φυλακή, υποβλήθηκε σε ποικίλα βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε. Ο Άγιοι Βίκτωρας και Βικέντιος μαρτύρησαν την ίδια ημέρα με τον Άγιο Μηνά, αφού έλαβαν θάρρος και δύναμη από το δικό του μαρτύριο.

Ως γνωστόν ο Άγιος Μηνάς τιμάται ιδιαίτερα στην Κρήτη, ιδίως μετά το θαύμα που επιτέλεσε στο Ηράκλειο, το Πάσχα του 1826, σώζοντας τους χριστιανούς που κινδύνεψαν από τους Οθωμανούς κατακτητές. Έτσι, οικοδομήθηκε περικαλλής καθεδρικός ναός στο κέντρο του Ηρακλείου, πλησίον του αρχαιότερου Ναού, επ’ ονόματι του Αγίου Μηνά.

Η επίκληση των προσευχών του Μεγαλομάρτυρα Μηνά προς τον Τριαδικό Θεό, προσφέρει ωφέλεια και αισιοδοξία στους ανθρώπους κάθε εποχής που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δύναμη και τη χάρη του Θεού, έστω κι αν αδικούνται από τους ανθρώπους. «Και νυν εν ουρανοίς μετ’ Αγγέλων χορεύων, την ακατάλυτον χορείαν, αιτείται τη οικουμένη ειρήνην και το μέγα έλεος».

Ένας σύγχρονος Ιερομόναχος, ο αόμματος Στέφανος (ο οποίος κοιμήθηκε στις 16 Αυγούστου το 2006 στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στην Αττική), έλεγε στα πνευματικά του παιδιά: «όταν ο άνθρωπος με ταπείνωση υπομένει την ώρα που αδικείται και παραμένει προσηλωμένος στο θέλημα του Θεού, οι καρποί είναι γλυκείς. Όταν επιμένει εγωιστικά, έστω κι αν έχει ανθρωπίνως δίκαιο, τότε οι καρποί είναι πικροί».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Tags
Back to top button