Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο για τη νέα διαδρομή του EastMed που πρότεινε ο Κ.Μητσοτάκης – Το Καστελόριζο «κείται μακράν»

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

το πρόσφατο σενάριο σύμφωνα με το οποίο συζητείται η αλλαγή όδευσης του αγωγού EastMed και παράκαμψη της κυπριακής ΑΟΖ κάτι το οποίο σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα» το σκέφτηκε ο ίδιος ο Έλληνας ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Δηλαδή, το Καστελόριζο «κείται μακράν» αφού σε περίπτωση που γίνει μια τέτοια αλλαγή στην χάραξη του αγωγού, θα δηλώνεται αδυναμία προστασίας της περιοχής του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Ταυτόχρονα παρακάμπτεται και το πρόβλημα του… Κυπριακού αφού δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί στην Τουρκία η κυριαρχία της Λευκωσίας ως της μόνης νόμιμης κρατικής δύναμης στην περιοχή.

Η διάψευση έγινε δια του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλου όταν κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο» μόνο που όπως θα δούμε στην συνέχεια και η ίδια η διάψευση δεν είναι τόσο… κάθετη.

Η κυπριακή κυβέρνηση διαψεύδει το σενάριο αλλαγής πορείας του EastMed αλλά…

«Δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός ή τα σχέδια για την όδευση του EastMed», ξεκαθάρισε.

Εξάλλου, είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, «είναι σημαντικό και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «οι χώρες στην περιοχή που εμπλέκονται και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες και καταβάλλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, οι επιλογές να υπάρχουν ενώπιον των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο για να αποφασίσουν».

Άρα, επισήμανε, «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Ερωτηθείς διευκρινιστικά αν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας το δημοσίευμα διαψεύδεται, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.

H ελληνική εφημερίδα σε δημοσίευμά της, τη Δευτέρα, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρθηκε σε σενάριο «αλλαγής όδευσης του πολυδιαφημισμένου αγωγού φυσικού αερίου EastMed ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς Κύπρο, να κατευθύνεται προς Αίγυπτο».

Από εκεί, προστίθεται, «ο αγωγός θα συνεχίζει στην ξηρά – και όχι πλέον υποθαλασσίως στα αβυσσαλέα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου – ως τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης και έπειτα να ανεβαίνει προς την Κρήτη διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ».

Το σενάριο αυτό πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Πάντως σύμφωνα με κυπριακές πηγές η κυπριακή κυβέρνηση, είναι σφόδρα ενοχλημένη από τη στάση των εταίρων και ιδιαίτερα του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη. Προσπαθεί δε να διαψεύσει ότι υφίσταται καν θέμα αλλαγής όδευσης του έργου, όπως το παρουσιάζει το δημοσίευμα. Ο διεθνής εμπειρογνώμονας δρ Χαράλαμπος Έλληνας σχολίασε ότι δεν αλλάζει τίποτε. «Το έργο παραμένει πολιτικό», δήλωσε στο

Αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, τότε «χάνει η Κύπρος και κερδίζει η Αίγυπτος» από τη γεωπολιτική της ισχύ, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο διεθνής εμπειρογνώμονας δρ Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι από πλευράς βιωσιμότητας του έργου δεν αλλάζει τίποτε! Αποφεύγεται το μεγάλο κόστος της διέλευσης του αγωγού από τα βαθιά νερά μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, αλλά το μήκος του αγωγού αυξάνεται και το κόστος της κατασκευής του παραμένει υψηλό (6 δις ευρώ).

Το μέγα ερώτημα είναι πού θα βρεθούν οι αγοραστές όταν στην ΕΕ εξασφαλίζουν σήμερα φυσικό αέριο με $5,5, ενώ το φυσικό αέριο από το Ισραήλ φθάνει στην Αίγυπτο με κόστος $6 τη μονάδα. Επιπλέον, η ΕΕ έχει προσανατολιστεί στην πλήρη απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Εδώ τίθενται τα εξής σοβαρά ερωτήματα

Έγινε η πρόταση αυτή από τον Κ.Μητσοτάκης ή όχι; Εξοργίστηκε η κυπριακή κυβέρνηση ή όχι; Αν έγινε εν τέλει η πρόταση αυτή και παραβλέψουμε το μέγιστο ηθικό ζήτημα που προκύπτει όπου το ένα ελληνικό κράτος επιλέγει την γεωπολιτική υποβάθμιση του δεύτερου ελληνικού κράτους, που αποσκοπεί αφού εν τέλει το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα;

Άρα έαν έγινε μια τέτοια πρόταση αποσκοπεί αλλού.

Τι αποφεύγει ο νέος αγωγός; Την περιοχή που ορίζει την δυνητική ελληνική ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Επί της ουσίας (αν ισχύει εν τέλει το σενάριο που έγραψε η εφημερίδα «Το Βημα») η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιβάλει την κυριαρχία στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Άλλωστε ακόμα και στην συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με την Αίγυπτο, αυτή έγινε μερική, αφού οριοθετεί μέχρι την Ρόδο.

Από την Ρόδο και πέρα η Αίγυπτος περιμένει να… συμφωνήσει η Ελλάδα με την Τουρκία αν και το Κάιρο στα κρυφά κι αυτό προτιμάει να μην υπήρχε το Καστελόριζο.

Τίθεται μέγιστο πολιτικό ζήτημα γιατί παρά την κυπριακή διάψευση στην Κύπρο έγινε μεγάλος θόρυβος που σημαίνει ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Στην Κύπρο έγινε… χαμούλης και σε ένα μικρό νησί 700.000 κατοίκων αυτά δεν κρύβονται.

Άλλωστε το δημοσίευμα του «Βήματος» δεν προέκυψε από κάποια εφημερίδα που θεωρείται αντικυβερνητική.

Συνεπώς, εάν εν τέλει υπάρχει αλήθεια σε όλα αυτά, υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Καλή είναι η διάψευση από την Λευκωσία αλλά μήπως πρέπει να υπάρξει και μία από την Αθήνα;

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή διάψευση έχουμε κάποιες ενστάσεις. Η Λευκωσία έντεχνα αναφέρει πως «δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός», ο δικός της ναι, της Αθήνας όμως;

Λέει επίσης ότι οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Και λοιπόν; Η ΕΕ κατευθύνεται από την Γερμανία σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία μαζί με την Τουρκία είναι παραδοσιακά… φίλες χώρες.

Το σίγουρο είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε η Γαλλία καθώς αντίκειται στα πολύ σοβαρά σχέδιά της για κυριαρχία στην Μεσόγειο και επαναφορά της στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος όπως ήταν άλλοτε επί γαλλικής Αυτοκρατορίας.

Να προσθέσουμε επίσης πως εάν μια τέτοια πρόταση αλλαγής της χάραξης του EastMed γίνονταν πραγματικότητα αυτό θα σήμαινε πως ο αγωγός θα τελούσε υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Αιγύπτου.

Δηλαδή μιας μουσουλμανικής χώρας που οι μισοί κάτοικοι είναι κοσμικοί και οι άλλοι μισοί φανατικοί μουσουλμάνοι.

Εάν επικρατήσουν κάποτε στο μέλλον οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι τότε ο έλεγχος του αγωγού περνάει-μαντέψτε- σε ποιον; Στην Τουρκία.

Εν κατακλείδει: Με τη νυν χάραξη του αγωγού EastMed αυτός πρέπει να διασχίσει την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, η οποία αποτελεί την δυνητική ελληνική ΑΟΖ. Δυνητική επειδή δεν έχει ανακηρυχθεί. Όμως αποτελεί εξορισμού και χωρίς ανάγκη ανακήρυξης, την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υφαλοκρηπίδα με λίγα λόγια σημαίνει «βυθός» και «βυθός» σημαίνει ελληνικό έδαφος. Το να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό κράτος τον κατοχυρωμένο ως υφαλοκρηπίδα βυθό του σημαίνει απώλεια εθνικού εδάφους.

Απώλεια εθνικού εδάφους αποτελεί αιτία πολέμου…

Tags
Back to top button