Η εσωτερική επένδυση του εντέρου με το καλό μικροβίωμα μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος, την κατάχρηση αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τις εντερικές λοιμώξεις, τη διατροφή με λίγες φυτικές ίνες και πολλή ζάχαρη και το αλκοόλ.
Σύμφωνα με το , οι παράγοντες αυτοί ενεργοποιούν μια απόκριση του ανοσοποιητικού που προκαλεί χάος στο εντερικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
15 υπερτροφές για τον καθαρισμό του εντέρου
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δύο από τις σημαντικότερες αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι οι τροφικές αλλεργίες και η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο.
Άλλες περιλαμβάνουν την έλλειψη πεπτικών ενζύμων, παράσιτα που ζουν στο έντερο, την ανεπάρκεια ψευδαργύρου ή μαγνησίου και την τοξικότητα βαρέων μετάλλων.
Είναι λοιπόν σημαντικό η θεραπεία να εξατομικεύεται με βάση όσα ισχύουν για κάθε άτομο που πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Αν πάσχετε από το εν λόγω σύνδρομο και επιθυμείτε γρήγορη ανακούφιση, είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.
Ακολουθήστε αντιφλεγμονώδη διατροφή χωρίς αλλεργιογόνα, σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Δείτε απλά βήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου:
- Τρώτε πρωτεΐνη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Προτιμήστε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια και σπόρους.
- Αυξήστε τις φυτικές ίνες. Λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ίνες.
- Μην ξεχνάτε τα καλά λιπαρά. Ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα, ο λιναρόσπορος περιέχουν τις αναγκαίες ποσότητες. Αποφεύγετε τα υδρογονωμένα έλαια, που βρίσκονται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), λάδι καρύδας, σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.
- Τρώτε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
- Αποφεύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων.
- Μειώστε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.
- Κοιμηθείτε επαρκώς.
- Να γυμνάζεστε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν, ενώ αν θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε προπόνηση υψηλής έντασης ή αντίσταση με βάρη.
- Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Το κεφίρ, το γιαούρτι, αλλά και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής θα σας βοηθήσουν.