Πρωτοφανή επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Κυπριακή βουλή όπου συζητούταν η πρόταση νόμου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ προκειμένου να αμβλυνθεί η αντίδραση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα της Κύπρο με την Ελλάδα το 1950, το οποίο φέρεται να είχε προκαλέσει την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά την ομιλία του βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη και όταν αναφέρθηκε σε μειοδότες, αντέδρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να βάλει τάξη και τον βουλευτή του ΕΛΑΜ να αποσύρει την αναφορά του.
Ακολούθησε ένταση και αποχώρηση από την αίθουσα των βουλευτών του ΔΗΣΥ, ενώ ακούστηκαν γιουχαΐσματα από πολίτες που βρίσκονταν στον εξώστη, κάποιοι από τους οποίους ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση και με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ.
Κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κατευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΑΚΕΛ ζητώντας το λόγο από το βουλευτή του ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε αλήτη. Με την επέμβαση των υπολοίπων ο κύριος Παπαγιάννης επέστρεψε στο βήμα.
Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από την φρουρά της Βουλής και την προσωπική του φρουρά να παρέμβει για να βάλει τάξη και να οδηγήσει εκτός αίθουσας όλους τους πολίτες που παρακολουθούσαν, διακόπτοντας για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ύστερα από τετράωρη συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε σε κάποιο σημείο από ένταση και μικροεπεισόδια, η κυπριακή Βουλή, με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, ψήφισε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων στα σχολεία θα έχει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο νέος νόμος τροποποιεί τον προηγούμενο, ο οποίος έδινε την αρμοδιότητα στη Βουλή.
Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τον ΔΗΣΥ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος, εκτός από δύο, και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Απουσίαζαν έξι βουλευτές.
Την προηγούμενη απόφαση, με την οποία καθοριζόταν αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, είχε χρησιμοποιήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποχωρώντας τον Φεβρουάριο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μετά τη σημερινή εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τρίτη.