Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ ζητούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Οι ηγέτες εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι για να ζητήσουν ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

«Αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα (…) γίνεται ακόμη πιο επείγουσα και κρίσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στην οποία συμπροεδρεύει ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.

Η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Άρθρο 5 (σ.σ. της συνθήκης της) στο επίκεντρο των ενεργειών», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», για απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».

Το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχτεί ένοπλη επίθεση, κάθε χώρα-μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση που στρέφεται εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα που κρίνει απαραίτητα για τη βοήθεια της χώρας που δέχτηκε επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση του Βουκουρεστίου, αναγκάστηκε να την ακυρώσει λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις διαδικτυακά.

Οι αρχηγοί των εννέα κρατών που συμμετέχουν – Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία – θα εξετάσουν τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια των «ευάλωτων εταίρων» της Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντούντα την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια (…) της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Βουκουρεστίου θα στεφθεί με «επιτυχία».

Το 2017, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολυεθνικές ομάδες μάχης στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία για να αποτρέψει τη Ρωσία και στη συνέχεια έστειλε ενισχύσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Tags
Back to top button