Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ένα ποτό με το φαγητό μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη - Τι πρέπει να πίνετε

Λίγο αλκοόλ με το φαγητό μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νέα Ορλεάνη. Αρκεί να προέρχεται από το κατάλληλο ποτό και να καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως λίγο κρασί με το φαγητό δρα προστατευτικά εναντίον του τύπου 2 διαβήτη. Ωστόσο η μπύρα και τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά φάνηκε να ασκούν την αντίθετη δράση.

«Η κατανάλωση αλκοόλ είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι αναλόγως με την ποσότητα και τη συχνότητά της μπορεί να είναι ωφέλιμη ή επιβαρυντική για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Hao Ma, από το Κέντρο Έρευνας Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane (TUORC) στη Νέα Ορλεάνη.

Ωστόσο, «οι περισσότερες προγενέστερες μελέτες εστίαζαν κυρίως στις ποσότητες του αλκοόλ που καταναλώνονται. Λεπτομέρειες της κατανάλωσης, όπως οι συνθήκες της, συνήθως δεν εξετάζονταν», πρόσθεσε.

Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν ο Dr. Ma και οι συνεργάτες του, αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 312.400 εθελοντές από τη Βρετανία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 56 έτη. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, απαντώντας σε ερωτήσεις και για την κατανάλωση αλκοόλ. Μεταξύ άλλων ανέφεραν πόσο έπιναν, αν ήταν μαζί ή χωρίς φαγητό και σε τι ποσότητες. Ανέφεραν επίσης τι είδους ποτό προτιμούσαν (κρασί, μπύρα ή δυνατά ποτά).

Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από διαβήτη, καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης, σχεδόν 8.600 από αυτούς διαγνώστηκαν με τύπου 2 διαβήτη. Όσοι έπιναν αλκοόλ μαζί με τα κύρια γεύματα της ημέρας, διέτρεχαν κατά 14% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσους έπιναν αλκοόλ χωρίς φαγητό.

Το όφελος αυτό, όμως, παρατηρήθηκε μόνο σε όσους έπιναν λίγο κρασί με το φαγητό τους. Αντιθέτως, σε όσους έπιναν μπύρα ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό, ο κίνδυνος διαβήτη ήταν αυξημένος.

Ποια ποσότητα κρασιού απεδείχθη πιο ωφέλιμη; Η ελάχιστη δυνατή, δηλαδή 150 ml ημερησίως για τις γυναίκες και έως 300 ml ημερησίως για τους άνδρες.

«Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέτρια κατανάλωση μπορεί να παράσχει κάποια οφέλη στην υγεία», είπε ο Dr. Ma. «Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης (σακχάρου). Η βελτίωση αυτή θα μπορούσε να είναι μία πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας».

Ωστόσο η βελτίωση αυτή είναι αμφίβολο ότι οφείλεται στο αλκοόλ, πρόσθεσε. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, όλα τα ποτά θα αποδεικνύονταν προστατευτικά και όχι μόνο το κρασί.

Το κρασί, ιδίως το κόκκινο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά έναντι του διαβήτη τύπου 2. Επειδή, όμως, στη μελέτη δεν έγινε διαχωρισμός στο είδος του κρασιού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, αυτό πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

Τι να κάνετε

Ο Dr. Ma έσπευσε να επισημάνει ότι δεν θα συνιστούσε σε κανέναν να αρχίσει να πίνει αλκοόλ, για να προστατευτεί από τον διαβήτη. Αν όμως κάποιος ήδη πίνει αλκοόλ, ίσως πρέπει να προτιμήσει το κρασί σε μικρές ποσότητες με το φαγητό, είπε. Αρκεί να μην έχει ιατρικούς λόγους για να το αποφεύγει πλήρως, κατέληξε.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου Ζωής & Καρδιομεταβολικής Υγείας 2022 (EPI-Lifestyle 2022). Το συνέδριο διεξήχθη 1-4 Μαρτίου 2022 στο Σικάγο.

Tags
Back to top button