Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό: Πότε ξεκινούν και ποιους αφορούν

Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι στην τελική ευθεία πριν συστήσουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να πραγματοποιήσουν μία αναμνηστική δόση, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας για τους επόμενους μήνες που εκτιμάται ότι η μετάδοση θα αυξηθεί.

Ήδη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 834 άνθρωποι με Covid ή με επιπλοκές της νόσου εκ των οποίων οι 160 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ), αριθμός που δείχνει την κλιμακούμενη δυναμική της λοίμωξης του κορονοϊού. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο υδράργυρος ακόμη δεν έχει μειωθεί σημαντικά έτσι ώστε να επηρεάσει τον συχγχρωτισμό και άρα την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, οι αριθμοί αυτοί γεννούν μεγάλη ανησυχία.

Ενδεικτικά ο αριθμός των νέων εισαγωγών χθες ανήλθε σε 150, εκ των οποίων περίπου οι μισές στην Αττική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για την Covid-19 τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 16η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊού, πριν από ένα χρόνο, περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα από 60 ετών και πάνω και όλοι οι πολίτες από 12 ετών και πάνω με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επίσης, οι διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Κορονοϊός - ΗΠΑ: 4 δωρεάν τεστ μετά την αύξηση στις νοσηλείες

Η διαδικασία θα είναι η ίδια όπως σε όλες τις δόσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολίτες, δηλαδή, θα προγραμματίζουν, μέσω της πλατφόρμας, ραντεβού και θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό. Μια βασική διαφορά είναι ότι στο επερχόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα ανοίξουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ο Προμηθέας, εκτός εάν απαιτηθεί λόγω πολύ αυξημένης ζήτησης. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, ούτε, όμως, απαγορευτικός. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν, ακόμη και εάν δεν ανήκει στις παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συστήνει τη διενέργειά του έξι μήνες μετά από πιθανή νόσηση. Η «ανοιχτή» αυτή διαδικασία έχει μια αξία για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, τη στιγμή που άλλες χώρες είναι πιο… αυστηρές σε σχέση με τη χορήγηση των εμβολίων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ εάν κάποιος που δεν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες θελήσει να κάνει εμβόλιο, πληρώνει.

Ποια εμβόλια θα γίνονται

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει ποσότητες από την επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού. Η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris» η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλαπλές μολύνσεις.

Πιο αναλυτικά, η χώρα μας έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων. Έτσι, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση, η Ελλάδα μπορεί να παραλάβει ανά πάσα στιγμή εμβόλια. Ο λόγος που δεν εισάγονται τόσο μεγάλες ποσότητες προκαταβολικά είναι καθώς με την παραλαβή από κάθε χώρα αρχίζει να «τρέχει» και η ημερομηνία λήξης των σκευασμάτων.

Η εταιρεία Moderna έχει, επίσης, επικαιροποιήσει το mRNA εμβόλιό της για τα νεότερα στελέχη του κορονοϊού. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο η τακτική προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει. Έτσι, η ΕΕ διαπραγματεύεται με την ίδια την εταιρεία για τις ποσότητες που θα λάβουν τα κράτη – μέλη. Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να ξεκινούν τα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της Pfizer. Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η έγκριση και πρωτεϊνικού εμβολίου, της εταιρείας Novavax, που στοχεύει στις τελευταίες υπο-παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι στα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση από τον ΕΜΑ.

Tags
Back to top button