Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

[email protected]: Στα σκαριά η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» (εικόνες)

Από την ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, ότι η Ελλάδα αποφάσισε τελικά την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, γίνεται μια υπερπροσπάθεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ, τη ΓΔΑΕΕ και την κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, για να «χτιστούν» οι δύο πρώτες φρεγάτες ΗΝ.

Οι εικόνες που έρχονται πλέον από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία όπου κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες, δεν προκαλούν απλώς ικανοποίηση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αλλά ενθουσιασμό, μιας και οι Γάλλοι –όπως όλα δείχνουν– θα παραδώσουν τα δύο πρώτα πλοία στη χώρα μας αρκετούς μήνες πριν από αυτό που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2025.

Πώς το κατάφεραν αυτό οι Γάλλοι της Naval Group; Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, εφαρμόζεται μια νέα πρωτοποριακή ναυπηγική τεχνική, σύμφωνα με την οποία το κάθε τμήμα του πλοίου κατασκευάζεται ξεχωριστά και στη συνέχεια ενώνονται με ακρίβεια χιλιοστού επάνω στη ναυπηγική δεξαμενή.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ήδη οι Γάλλοι έχουν «χτίσει» πέντε από τα εννέα διαφορετικά blocks της πρώτη ελληνικής , που θυμίζουμε πως θα φέρει το όνομα «ΚΙΜΩΝ».

Σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock) στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη. Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στην τοποθέτηση της πρώτης φρεγάτας FDI ΗΝ στη ναυπηγική δεξαμενή. Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τηβούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, εκφράζοντας στα στελέχη της Naval Group την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία του κατασκευαστικού έργου.

 

«Επιθυμώ για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά, διότι αγκάλιασε άμεσα και αποφασιστικά το όραμά μας για ένα ισχυρότερο ναυτικό, το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος. Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με τον καθημερινό τους αγώνα εγγυώνται στο παρόν και θα συνεχίσουν να εγγυώνται και στο μέλλον, την ναυτική μας υπεροχή με τα υπερσύγχρονα αυτά σκάφη», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΝ.

Από την πλευρά του ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγράμματων της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτα άμυνας και επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτές οι πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλείς και κλιμακούμενων δυνατοτήτων πλοία, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ελληνική βιομηχανία

Χάρη σε ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (HIP, Ελληνική
Βιομηχανική Συμμετοχή), το πρόγραμμα FDI HN προσφέρει πολυάριθμες βιομηχανικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα. Οι ομάδες του Naval Group έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικό αριθμό συνεργασιών με Έλληνικές βιομηχανίες έχοντας υπογράψει διάφορα συμβόλαια μαζί τους.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα προσφέρει έτσι ρόλο στην κατασκευή της FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που προτείνει η Naval Group θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και την ικανότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών. 

Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπεργράφησαν διάφορες συμβάσεις και συμφωνίες-πλαίσια μεταξύ της Naval Group και ελληνικών εταιρειών, στη διάρκεια της Εκθεσης Euronaval, που αφορούσαν τόσο την πλατφόρμα όσο και τα συστήματα Μάχης.

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες [email protected] και τα 6 επιπλέον Rafale

FDI HN: Ισχυρή, καινοτόμος και κυβερνοασφαλής φρεγάτα μάχης

Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου:
αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο
σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου
πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργό κεραία και σταθερά πάνελ.

Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:

  • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
  • Μήκος: περ. 122 μέτρα
  • Πλάτος: 18 μέτρα
  • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
  • Αερομεταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο
    αεροσκάφος VTOL (UAV)

Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:

  • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
  • Πύραυλοι RAM
  • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
  • Πυροβόλο 76 χλστ
  • 4 τορπιλοσωλήνες
  • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
Tags
Back to top button