Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,63%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση 9 μονάδων βάσης.
Οι αποδόσεις των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα- ρεκόρ σήμερα, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος στον Τζουζέπε Κόντε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,63%, καταγράφοντας σήμερα πτώση 9 μονάδων βάσης. Η είδηση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) ενίσχυσε επίσης το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σχεδόν 10 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,93%, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια. Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων με μεγαλύτερη διάρκεια, με την απόδοση του 50ετούς τίτλου να καταγράφει το ιστορικά χαμηλό 2,148%, μειωμένη κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες και κατά 45 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.
Η συμφωνία για νέο κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία βοήθησε, επίσης, στο να εκδώσει η Ρώμη πενταετές ομόλογο με απόδοση 0,32%, που είναι η χαμηλότερη μετά από μία δημοπρασία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον Κόντε νέα εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν οι κίνδυνοι για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, περιορίζοντας παράλληλα την οικονομική αβεβαιότητα.
Ο μείωση του πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία έδωσε τη δικαιολογία στους «πεινασμένους» για αποδόσεις επενδυτές να αγοράσουν ιταλικά και ελληνικά ομόλογα, σε μία αγορά που τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Στο μεταξύ, περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων 12 ετών.
Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο. Μάλιστα, παραμένει και τον Αύγουστο, όπως συνέβη και τον Ιούλιο.
«Η εξέλιξη αυτή», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο με γρήγορους ρυθμούς ξετυλίγεται».