Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελληνική εταιρεία επενδύει 1,5 δισ στα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ

Η ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της σύστημα παραγωγής στην ανατολική Μεσόγειο με κόστος έως 1,5 δισεκ. δολάρια για την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.
Η μοναδική στην Ελλάδα εταιρία παραγωγής πετρελαίου επιδιώκει επίσης να βρει ένα οικονομικό εταίρο για το έργο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Τανίν και Καρίς, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ισραήλ, με δυναμικότητα που εκτιμάται στα 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια.

Η Energean απέκτησε το Καρίς και το Τανίν τον περασμένο Αύγουστο έναντι 148 εκατ. δολαρίων από τον όμιλο Delek και την Noble Energy, που εκμεταλλεύονται δύο πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα σε κοντινή απόσταση και τους ζητήθηκε από το Ισραήλ να πουλήσουν άλλα κοιτάσματα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Αντί να βασιστεί στην υποδομή αυτού του ομίλου, η Energean σχεδιάζει να μισθώσει το δικό της σκάφος FPSO (πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης) και να κατασκευάσει έναν ξεχωριστό αγωγό προς το Ισραήλ.

«Θα είμαστε ένα απολύτως ανεξάρτητο σύστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαθιός Ρήγας στο Reuters, προσθέτοντας ότι εγχώριες και διεθνείς τράπεζες θα βοηθήσουν να χρηματοδοτηθούν τα 1,3-1,5 δισεκ. δολάρια που απαιτούνται.

Πριν ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση, που αναμένεται τον Δεκέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εγκρίνει το αναπτυξιακό πλάνο και η Energean χρειάζεται να διασφαλίσει συμβόλαια για την πώληση 3 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, δήλωσε ο Ρήγας.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι το αερίο από το Τανίν και το Καρίς πρέπει να διατεθεί στην εγχώρια αγορά. Τα κοιτάσματα του Ισραήλ είναι τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Energean και η εταιρία προσπαθεί να ελαφρύνει το βάρος που έχει αναλάβει.

«Στους επόμενους τρεις με έξι μήνες το μέγιστο, θα παρουσιάσουμε έναν οικονομικό εταίρο… που θα εργαστεί μαζί μας για να μοιραστεί το ρίσκο και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το έργο», δήλωσε ο κ. Ρήγας. Ο ίδιος αναμένει η παραγωγή αερίου να ξεκινήσει το 2020.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button