Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Eλλάς-Γαλλία συμμαχία και το «νεογκολικό» δόγμα Μακρόν

Τη δεκαετία του ΄60 ο στρατηγός Ντε Γκολ ηγήθηκε της πρώτης απόπειρας των Ευρωπαίων να απεξαρτηθούν αμυντικά και γεωστρατηγικά από την αμερικανική κηδεμονία, βγαίνοντας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Τον μιμήθηκε οκτώ χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον Αττίλα ΙΙ στην Κύπρο.

Η τελευταία φορά που η Γαλλία ύψωσε το ανάστημά της στις ΗΠΑ ήταν με τους Σιράκ-Ντε Βιλπέν στο Ιράκ, το 2003. Οσοι διάβασαν προσεκτικά την ομιλία Μακρόν για διεθνή ζητήματα μετά την ορκωμοσία του, αντιλήφθηκαν ότι κάτι αλλάζει πάλι στη σχέση Παρισιού – Ουάσιγκτον: «Η Γαλλία δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με τη δεκαετία του ΄70, όταν μπορούσε να αρκείται στο ρόλο μίας μεσαίας δύναμης με ισχυρότερους προστάτες. Η Γαλλία πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη δύναμη. Είναι αναγκαιότητα!».

Η φράση εξηγεί τη δυναμική ανάμιξη Μακρόν στη Μέση Ανατολή (Λίβανος, Σαουδική Αραβία), όπως και την προσπάθειά του να δείξει ότι δεν συμμετείχε στους βομβαρδισμούς της Συρίας σαν «σκυλάκι» των ΗΠΑ, αλλά προασπιζόμενος ίδια συμφέροντα. Εξ ου ο πατερναλιστικός (στα όρια της αλαζονείας…) ισχυρισμός του ότι «εκείνος έπεισε τον Τραμπ να μη φύγει από τη Συρία», οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν και η γκρίνια στους Τούρκους για το Αφρίν.

Η ξεκάθαρη δήλωση Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι θα συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση επιβουλής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (όπου η Τotal έχει μερίδιο στα κυπριακά κοιτάσματα) ήταν φυσικά καλοδεχούμενη. Το ότι οι Γάλλοι θέλουν να μας πουλήσουν φρεγάτες δεν σημαίνει και πολλά (όπλα πουλάνε και στην Τουρκία).

Το ότι τα συμφέροντά τους μπορεί να ταυτίζονται με τα δικά μας στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι προς αξιοποίηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία (πάλι, κυρίως, για δικούς της λόγους) θέλει ρήτρα ανάπτυξης στο ελληνικό χρέος και σημαντική ελάφρυνσή του.

Γιάννης Παπαδάτος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Tags
Back to top button