Γαλλία • 24/04/2022 - 10:11
Εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν εναντίον Λεπέν -Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι πολίτες
Γερμανικός Τύπος: «Ο Μακρόν προηγείται, αλλά…»
Η μεγάλη ώρα της Γαλλίας έφτασε, με τους πολίτες να καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να απαντήσουν σε ένα δίλημμα, που φαντάζει μεγαλύτερο από ποτέ. Εμανούελ Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν;
Ο απερχόμενος πρόεδρος θα ψάξει τη δεύτερη θητεία του, κάτι που αν συμβεί θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καθίσει στον προεδρικό θώκο.
Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και το 2017, όμως η σημερινή τους κόντρα φαντάζει κρισιμότερη, καθώς η φθορά του Μακρόν έδωσε τη δυνατότητα στη Λεπέν να κάνει σκέψεις νίκης, κάτι που «τρομάζει» την Ευρώπη. Μάλιστα, ο κομβικός ρόλων των εκλογών φαίνεται κι από το γεγονός ότι οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας πήραν ξεκάθαρη θέση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών αναμένεται να παίξει και η αποχή, καθώς ανάλογα με το μέγεθός της θα διαμορφώσει τις πιθανότητας η υποψήφια της σκληράς Δεξιάς να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 27,84% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 23,15%, με τον υποψήφιο της αριστεράς, Ζαν Λουκ Μελανσόν, να έρχεται τρίτος με ποσοστό λίγο κάτω από 22%.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 (τοπική ώρα), με τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν μετά τις 22:00. Ωστόσο, την Δευτέρα θα γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα. Αν είναι μικρή η διαφορά, τότε δεν αποκλείεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα έως την Τρίτη. Η ορκωμοσία του νικητή, που υπόσχεται αλλαγή σελίδας στην Γαλλία, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.
Γερμανικός Τύπος: «Ο Μακρόν προηγείται, αλλά…»
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Ο Μακρόν μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, πολλοί εφιάλτες έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, οι Αμερικανοί υπέρ του Τραμπ.
Στην κοντινή γειτονιά της Ευρώπης μία χώρα δέχεται επίθεση και καταστρέφεται, χιλιάδες άνθρωποι δολοφονούνται. Πόσες προειδοποιητικές βολές χρειάζονται ακόμη οι Ευρωπαίοι, για να αφυπνιστούν; Για να καταλάβουν πως δεν είναι αυτονόητο να ζουν σε ένα κράτος δικαίου, με πλήρη ελευθερία; Ότι είναι τόσο εύθραυστο αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που επί δεκαετίες εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία τους; Αυτή την Κυριακή μία και μοναδική εκλογική αναμέτρηση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στην κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και επισημαίνει ότι «ο απολογισμός του Εμμανουέλ Μακρόν στην οικονομική πολιτική είναι επιτυχημένος, κι όμως η Μαρίν Λεπέν καταφέρνει να αυτοπροβληθεί ως θεματοφύλακας της αγοραστικής δύναμης (των Γάλλων)». Επιπλέον, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, ότι «η Λεπέν μπορεί να υπόσχεται δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά οι οικονομολόγοι του φιλελεύθερου Ινστιτούτου Montaigne εκτιμούν ότι η υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων θα άνοιγε στα κρατικά ταμεία μαύρη τρύπα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα μάλλον να ενταφιαστούν οριστικά οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί χρέους, που ήδη σήμερα παραβιάζονται.
Ο πληθωρισμός θα προκαλούσε ακόμη υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Παράλληλα θα πλήθαιναν οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Γαλλίας να εξυπηρετήσει το χρέος της, άλλωστε εδώ και μερικές εβδομάδες αυξάνονται τα επιτόκια για την έκδοση νέων ομολόγων».
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κυκλοφορεί με τίτλο: «Τι θα γινόταν, αν…», χωρίς να κατονομάζει το αδιανόητο: Τι θα γινόταν, αλήθεια, αν κέρδιζε η Μαρίν Λεπέν; «Για την ΕΕ μία νίκη της Λεπέν θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο ακόμη και από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας», επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Στην ηγεσία της Γαλλίας, ιδρυτικού μέλους της ΕΕ, θα βρισκόταν μία πολιτικός που έχει στόχο να μετατρέψει την Κοινότητα σε ‘Ένωση Ελεύθερων Εθνών’. Δεν θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά να την αναμορφώσει σύμφωνα με τις δικές της προδιαγραφές. (…)
Η Γερμανία θα έχανε τον πιο σημαντικό της εταίρο. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο στενός συντονισμός ανάμεσα στο Βερολίνο ή τη Βόννη και το Παρίσι ήταν εκείνος που έδινε ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όταν επικρατούσε ένταση ανάμεσα στην καγκελαρία και το Ελιζέ, ούτε η Ευρώπη προχωρούσε. Στο παρελθόν η όποια ένταση ποτέ δεν κρατούσε πολύ. Με μία νίκη της Λεπέν, θα γινόταν μόνιμη κατάσταση».
«Η ακροδεξιά της διπλανής πόρτας» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο της Tageszeitung (TAZ), που απεικονίζει την Λεπέν πίσω από το παραβάν του εκλογικού κέντρου. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι σκιαγραφεί το απευκταίο σενάριο: «Noooon, meeerde! Μία κραυγή τρόμου ακούγεται, καθώς την Κυριακή στις οκτώ το βράδυ, στο βάθρο του νικητή δεν εμφανίζεται ο Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά η Μαρίν Λεπέν. Μέχρι σήμερα ήταν ένα υποθετικό σενάριο ή και μία απόπειρα εκφοβισμού για λόγους πολιτικών συμφερόντων.
Αλλά αυτή τη φορά, και για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να ανέλθει στην εξουσία η Σκληρά Δεξιά στο Παρίσι. Εντελώς νόμιμα και μάλιστα με τη σιωπηλή ανοχή που επιδεικνύουν πολλοί αριστεροί ‘αντιφασίστες’ εκ πεποιθήσεως, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν, παρά να δώσουν την ψήφο τους, από υποχρέωση, στον μισητό Μακρόν».
Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου υπενθυμίζει: «Οι αποχές μπορούν να κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση. Από τους ψηφοφόρους του αριστερού λαϊκιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, που είχε καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, οι μισοί προτίθενται να απέχουν από τον δεύτερο γύρο. Μόνο το ένα τρίτο θα ψηφίσει Μακρόν, το ένα πέμπτο θα ψηφίσει Λεπέν».