Κύρια θέματα, Πατριαρχεία • 27/02/2021 - 21:12
Εισήγηση κόλαφος στον Μπάιντεν: "Ρωσία και Τουρκία θέλουν την διάλυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου - Πρέπει να βοηθήσουμε τον Βαρθολομαίο"
Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ατζέντα ΗΠΑ-Τουρκίας
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
“Είναι καιρός η Δύση να προσφέρει ισχυρή υποστήριξη στο Πατριαρχείο που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη – καθώς Άγκυρα και Μόσχα, θέλουν την διάλυση του” αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα έχει τίτλο “Το Πατριαρχείο βρίσκεται σε κίνδυνο – Ρωσία και Τουρκία απειλούν την επιβίωση του”.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια εισήγηση προς το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τ. Μπάιντεν από στελέχη του “Foundation for Defense of Democracies” και του “Georgetown University’s School of Foreign Service”.
Aπ ότι φαίνεται, οι ΗΠΑ θα θέσουν θέμα Πατριαρχείου στην ατζέντα των συζητήσεων, αν υπάρξουν, με την Τουρκία. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως έχει γίνει αντιληπτή η στρατηγική σχέση Ρωσίας-Τουρκίας.
Ας δούμε τι αναφέρει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίος Α, είναι ο πνευματικός ηγέτης περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών. Είναι «ο πρώτος μεταξύ των ίσων» μεταξύ των ιερέων όλων των αυτοδιοικούμενων ανατολικών ορθόδοξων εκκλησιών στον κόσμο.
Ωστόσο, χάρη στην εργαλειοποίηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με σκοπό την προώθηση των γεωπολιτικών του φιλοδοξιών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με έδρα την Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει όλο και περισσότερο.
Δεδομένου ότι η Ρωσική Εκκλησία έχει μακράν τη μεγαλύτερη Ορθόδοξη κοινότητα στον κόσμο, και οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν σε πρώην χώρες του Σιδηρού Παραπετάσματος, ο Βαρθολομαίος βρίσκεται ανταγωνιστής της ρωσικής κυβέρνησης.
Αυτό που είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί είναι γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας-μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον του να συμμετάσχει στην πίεση του Πούτιν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν βλέπουν και οι δύο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως επέκταση της δυτικής επιρροής που απειλεί τις αντίστοιχες πολιτικές τους φιλοδοξίες.
Η Ουκρανία ως καταλύτης της οργής της Μόσχας
Στις 5 Ιανουαρίου 2019, ο Βαρθολομαίος υπέγραψα ένα τόμο (διάταγμα) που παραχώρησε αυτοκεφαλία ή εκκλησιαστική ανεξαρτησία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία υπήχθη στο Πατριαρχείο της Μόσχας το 1686.
Η επιθυμία της Ουκρανικής Εκκλησίας για πνευματική ανεξαρτησία αντικατοπτρίζει την απόπειρα της κυβέρνησης του Κιέβου να ξεφύγει από την τροχιά της Μόσχας, στην οποία ο Πούτιν απάντησε ξεκινώντας μια εισβολή και ένα “proxy war” που έχει στοιχίσει περίπου 13.000 ζωές και ανάγκασε 1,5 εκατομμύρια Ουκρανούς από τα σπίτια τους.
Ωστόσο, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας τον Οκτώβριο του 2018, η δήλωσή του έστειλε σόκαρε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας διέκοψε δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία.
Το ρωσικό κράτος και η εκκλησία δεν συμφωνούν σε όλα – η αξιοποίηση του καθεστώτος των «σοβιετικών επιτευγμάτων» υπό τον Στάλιν είναι ένα παράδειγμα. Αλλά έχουν σφυρηλατήσει ένα είδος ιδεολογικού “γάμου”. Ενώ η κυβέρνηση της Ρωσίας υπερασπίζεται τις «παραδοσιακές αξίες» – π.χ. την αντίθεση στις ομάδες ΛΟΑΤ και τον φεμινισμό – η Εκκλησία υποστηρίζει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.
Ένας πυλώνας αυτής της φιλοσοφικής συγχώνευσης είναι η έννοια της Μόσχας του 15ου αιώνα ως «Τρίτη Ρώμη», που σημαίνει ότι μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Οθωμανούς το 1453, η Μόσχα έγινε ο πνευματικός και μάλιστα πολιτικός διάδοχός της.
Η έννοια της Μόσχας ως Τρίτης Ρώμης συμπληρώνει μια πιο σημαντική έννοια στη ρωσική εξωτερική πολιτική: την “derzhavnost” ή «κατάσταση μεγάλης εξουσίας». Με άλλα λόγια, η αναγνώριση ότι η Ρωσία διοικεί τις παγκόσμιες υποθέσεις.
Η ταυτότητα της Ρωσίας ως «Ορθόδοξη Δύναμη» παραμένει στα παρασκήνια, αλλά μπαίνει στο προσκήνιο όταν συγκλίνουν οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες και τα Εκκλησιαστικά συμφέροντα, όπως στην Ουκρανία.
Η παραχώρηση αυτοκεφαλίας από τον Βαρθολομαίο στην Ουκρανική Εκκλησία εξασφάλισε μια τέτοια σύγκλιση. Ενίσχυσε την προσπάθεια του Κίεβου για πολιτική ανεξαρτησία, ενώ στερεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το ένα τρίτο των ενοριών του Πατριαρχείου της Μόσχας, πάνω από 12.000 συνολικά, που βρίσκονται στην Ουκρανία. Και τα δύο θεσμικά όργανα ένιωσαν ότι έπρεπε να δράσουν.
Πριν από την απόφαση του Βαρθολομαίου, Ρώσοι χάκερς που ονομάστηκαν “Fancy Bear” άρχισαν να στοχοποιούν τον Βαρθολομαίο και τους κορυφαίους βοηθούς του. Η ομάδα είχε ήδη επιτεθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στο προσωπικό πληροφοριών των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2018, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ρώσους αξιωματούχους στρατιωτικών πληροφοριών για τη χρήση του «Fancy Bear» ως μέτωπο για τις δικές τους εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης, η Μόσχα διέδωσε επίσης συνωμοσίες γύρω από τα κίνητρα του Βαρθολομαίου Ι. Ρώσοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν πληρεξούσιος για τα αμερικανικά και τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα. Φέτος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έριξε λάδι στη φωτιά, λέγοντας στα ΜΜΕ ότι η αποστολή του Βαρθολομαίου Ι, «προφανώς προετοιμασμένη από τους Αμερικανούς… είναι να θάψει την επιρροή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο».
Γιατί ο Ερντογάν συμμετέχει στην εκστρατεία της Ρωσίας
Ενώ η γεωπολιτική σημασία της Ουκρανίας στα μάτια της Μόσχας είναι σαφής, είναι προβληματικό να βλέπουμε τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) να επαναλαμβάνουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης της ρωσικής κυβέρνησης για να υπονομεύσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η Άγκυρα έχει πολλά να κερδίσει όσον αφορά τη «soft power» από την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο τουρκικό έδαφος και από την αυξανόμενη παγκόσμια θέση του Βαρθολομαίου. Ωστόσο, όπως ο Πούτιν προβάλλει πνευματικές προσδοκίες της Μόσχας ως ορθόδοξης δύναμης, ο Ερντογάν βλέπει την Τουρκία ως σουνιτική μουσουλμανική δύναμη – και οι δύο βλέπουν τον Βαρθολομαίο Ι ως επέκταση της δυτικής επιρροής και ως εκ τούτου απειλή για τα σχέδια τους. Ως αποτέλεσμα, οι προσπάθειες της Μόσχας και της Άγκυρας να ανατρέψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιλαμβάνουν παραπληροφόρηση, συνωμοσίες και χακαρίσματα.
Οι ρωσικές και τουρκικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ενισχύουν η μία την άλλη. Ένα μήνα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2016, η ερντογανική εφημερίδα Aksam δημοσίευσε ένα άρθρο κατηγορώντας τη CIA, τον Fethullah Gulen, τον Τούρκο κληρικό με έδρα τις ΗΠΑ, ως “εγκέφαλο” του πραξικοπήματος και τον Βαρθολομαίο I, ότι σχεδιάζει να εκδιώξει τον Ερντογάν. Ισχυρίστηκαν ότι ο λόγος για αυτό ήταν η πρόσφατη προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία της εφημερίδας Aksam ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην “Κρεμλινική” εφημερίδα Oriental Review που εδρεύει στη Μόσχα, το οποίο με τη σειρά του ανέφερε την ψεύτικη επιστολή ενός πρώην πρέσβη των ΗΠΑ ως απόδειξη. Για κάποιον άσχετο, οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι. Γιατί ο πνευματικός ηγέτης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού θα συνεργαζόταν με τη CIA και τους Ισλαμιστές για την ανατροπή του Ερντογάν;
Τέτοιες συνωμοσίες, ωστόσο, έχουν έλξη στην Τουρκία, όπως αποδεικνύεται από ένα άρθρο πέρυσι στο Gercek Hayat, ένα περιοδικό που εκδόθηκε από έναν Ερντογανικό, ο οποίος απεικόνιζε τον Βαρθολομαίο ως μέλος ενός μυστικού τρομοκρατικού δικτύου που αποτελούνταν από γκιουλενιστές, τη CIA, τη βρετανική MI6, τη Mossad και μασώνους.
Για πολλούς Τούρκους, τέτοια άρθρα είναι πειστικά…
Οι “πέμπτες στήλες”
Συνωμοσίες γύρω από τις χριστιανικές μειονότητες που λειτουργούν ως «πέμπτη στήλη» ενώνουν τους Τούρκους σε όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είναι κοσμικοί. Είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι Χριστιανοί ιεραπόστολοι – πολλοί από τους οποίους ήταν Αμερικανοί στα τέλη του αιώνα – υποκίνησαν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας έγιναν στόχοι παρόμοιων κατηγοριών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ένας πάστορας της Βόρειας Καρολίνας, ο Άντριου Μπράνσον, έγινε στόχος μιας τέτοιας συνωμοτικής σκέψης και πέρασε δύο χρόνια σε μια τουρκική φυλακή με ψευδείς κατηγορίες για συνωμοσία πραξικοπήματος, στρατιωτική κατασκοπεία και τρομοκρατία.
Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη είναι επίσης ένα άβολο λείψανο του πολυθρησκευτικού παρελθόντος της Τουρκίας, και ως εκ τούτου, ένα θέμα καταστολής. Ένα κράτος με ενορχηστρωμένα πογκρόμ στοχεύει την ελληνική Ορθόδοξη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης το 1955 συνεχίζει να ντροπιάζει την Τουρκία, η οποία δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει το προβληματικό της παρελθόν. Εννέα χρόνια αργότερα, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην Κύπρο, η Τουρκία απέλασε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες υπηκόους της Κωνσταντινούπολης που απομένουν, αποδεκατίζοντας περαιτέρω την κοινότητα. Το 1971, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τη Χάλκη, όπου εκπαιδεύτηκε η επόμενη γενιά ορθόδοξων κληρικών. Οι απειλές θανάτου κατά του Βαρθολομαίου είναι συχνές.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα διατηρεί τεράστια επιρροή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο τουρκικός νόμος ορίζει ότι μόνο ένας Τούρκος πολίτης μπορεί να είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης και η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενική κατάσταση του Πατριάρχη. Δεδομένου του μειωμένου πληθυσμού των Ελλήνων Ορθόδοξων στην Τουρκία, που σήμερα αριθμεί λιγότερους από 2.000, η Εκκλησία προσελκύει υποψηφίους από όλο τον κόσμο που στη συνέχεια λαμβάνουν την ιθαγένεια μόνο με τη χάρη της Άγκυρας. Αυτή η διακριτική ευχέρεια επιτρέπει στην Άγκυρα να επηρεάζει τις αποφάσεις σχετικά με την επιλογή του Πατριάρχη.
Η τοξική ρητορική που στοχεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μόνο προνόμιο του ισλαμικού τύπου. Τα νεο-εθνικιστικά ΜΜΕ ενισχύουν επίσης τις συνωμοσίες «πέμπτης στήλης». Ένα τυπικό παράδειγμα από την εφημερίδα Aydinlik λέει ότι ο Πατριάρχης είναι ο «πράκτορας τόσο της Αμερικής όσο και της αμερικανικής ελληνικής διασποράς. Όχι μόνο σε θρησκευτικά ζητήματα, αλλά και στην γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου … δεν χρειάζεται καν να το κρύψει πια. “
Ο Βαρθολομαίος βρίσκεται έτσι στο μέσο Ρωσίας και Τουρκίας: η μία για την επανένωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που χωρίζεται μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, η άλλη για να χωρίσει και να κυβερνήσει στην πολωμένη πολιτική της Τουρκίας.
Η αποτυχία της Δύσης να πάρει στα σοβαρά τη θρησκεία
Η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Φανάρι, είναι ένα εκπληκτικά ταπεινό κτίριο που βρίσκεται σε μια γωνιά της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους Ρώσους και Τούρκους, αυτό το απλό όργανο επιδιώκει να γίνει το επόμενο Βατικανό.
Όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε το Βαρθολομαίο Ι τον Δεκέμβριο του 2020, μια ομάδα νέων σύμμαχοι του Ερντογάν κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα Βατικανό και έναν Πάπα από τη χριστιανική εκκλησία στο Φανάρι». Ενα μήνα αργότερα, ο Πατριάρχης Κύριλλος κατηγόρησε τον ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη ότι εδραιώνει την εξουσία σε ένα «παπικό» μοντέλο.
Σε συνέντευξη τον Ιανουάριο με την ελληνική εφημερίδα, To Βήμα, ο Βαρθολομαίος αρνήθηκε να φιλοξενήσει «παπικές προκαταλήψεις». Αντέδρασε απέναντι στις ρωσικές κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει «την ομοσπονδοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Αυτή η αποτυχία να αναγνωρίσουμε το δίκαιο του Βαρθολομαίου Ι, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τις εκκλησιαστικές μάχες, αντικατοπτρίζει την αδυναμία της Διατλαντικής Συμμαχίας να πάρει σοβαρά την θρησκευτική διάσταση στα αυταρχικά καθεστώτα, αφήνοντας τις ευάλωτες μειονότητες στο έλεος τους.
Οι δυτικοί ηγέτες θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τις κοσμικές ατζέντες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας, προσφέροντας πιο ισχυρή υποστήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγκλωβισμένο σε ρωσικά και τουρκικά πυρά”